reagiranje nakon nove snimke iz Libije

Gaddafijeva sina opet muče, majka Mostarka traži pomoć UN-a

Saadi Gadafi
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.08.2015.
u 08:44

Pojavila se nova snimka mučenja utamničenog sina Muamera el-Gaddafija. S crnim povezom preko očiju Saadi Gaddafi je zbunjen i dezorijentiran, dok se u pozadini čuju prijeteći glasovi istražitelja:
- Možeš sam progovoriti ili će te naši ljudi posjesti na metak kalibra 23 mm, pa ćemo ionako dobiti sve informacije - prijeti jedan od čuvara. Ova druga snimka mučnija je od prve objavljene prije desetak dana na kojoj se vidi pljuskanje, batinanje po tabanima uz prijetnju kako na njemu, za razliku od drugih, neće primjenjivati nikakva zatvorenička prava. Na snimku koju je emitirao ‘Arabic Clear News’ odmah je reagirala Safia Gaddafi, zatvorenikova majka. Supruga ubijenog diktatora, inače podrijetlom iz Mostara, rođenog imena Sofija Farkaš uputila je oštro pismo Ujedinjenim narodima u kojemu za svoga sina i sve druge zatvorenike u zatvoru u Tripoliju zahtijeva da im se poštuju ljudska prava. U nekoliko kadrova vidi se jedan udarac šibom po tabanu. Saadi je u zatvoru Hadba u Tripoliju. U Libiju je deportiran u ožujku 2014. nakon uhićenja u Nigeru gdje se skrivao nakon očeva pada. Bio je zapovjednik specijalnih jedinica, a vodio je nacionalni nogometni tim. Okušao se i u talijanskoj ligi. Osim za ratna zlodjela, optužen je i za ubojstvo jednog nogometaša dok je bio kapetan libijske reprezentacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije