crna strana 2018.

Godina brutalnih ubojstava, obiteljskog nasilja i nerazriješenih zločina

31.12.2018.
u 18:00

Godina koja je na izmaku, između ostaloga, ostat će upamćena i po nekim od najbrutalnijih ubojstava koja su danima punila retke crne kronike. Ti događaji jednako su šokirali kako domaću javnost tako i onu u regiji. Ono što im je zajedničko, a ujedno jako zabrinjava, zamjetan je porast obiteljskog nasilja, gdje su žrtve uglavnom žene i djeca. 
Nesumnjivo je najveći odjek u regionalnoj javnosti imao bizarni i užasavajući slučaj Sabahudina Velića iz Bosanske Krupe, tzv. bosanskog kanibala, koji je ubio i raskomadao svoju majku Nasihu pa jeo dijelove njezina tijela. Identičan šok i nevjericu javnosti izazvao je i zločin koji je obilježio sam kraj 2018. kada je u Bihaću Admir Sović (37) na najbrutalniji način ubio troje svoje djece Ahmira (7), Neilu (5) i Ajlana (2), a nakon toga i sam izvršio samoubojstvo vješanjem. Pismo koje je ostavio iza sebe otkrilo je namjeru i motiv ovog bezumnog čina, u pozadini kojeg je osveta supruzi koja ga je napustila. U rujnu je odjeknula vijest o čedomorstvu koje je počinio izvjesni Miroslav Šimić (56) iz Gruda, otac nekoliko dana starog sinčića kojeg je bacio pokraj ceste u naselju Miljkovići kod Mostara. Nizu obiteljskih krvoprolića valja dodati i slučaj Nenada Božića iz Pala, koji je višestrukim ubadanjem nožem oduzeo život svome ocu Veljku te slučaj Dražena Dakića, podrijetlom iz BiH, koji je u Njemačkoj u mjestu Rottweil likvidirao svog šestogodišnjeg sina, 34-godišnjeg partnera svoje bivše supruge Katarine i njezinu 29-godišnju rođakinju.

Kada je riječ o teškim kaznenim djelima sa smrtnim ishodom, upamćen će ostati listopad 2018. kada su u vršenju redovitih dužnosti u sarajevskom naselju Alipašino polje rafalima iz automatskog oružja ubijeni policajci MUP-a SŽ-a Adis Šehović i njegov kolega Davor Vujinović. Njih su ubili kradljivci vozila, čime je, nažalost, na tragičan način skrenuta pozornost javnosti i oštrica policijske istrage na jedan drugi gorući problem iz domene kriminala, a riječ je o automafiji koja po BiH godinama hara do te mjere da su se sada usudili napasti i na ustavnopravni poredak ove zemlje pucajući u policajce na ulici. Godinu 2018. obilježio je i niz neriješenih slučajeva, od kojih je najpoznatiji ubojstvo 21-godišnjeg Banjolučanina Davida Dragičevića u ožujku, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Ono je pokrenulo lavinu reakcija u bh. javnosti i šire te iznjedrilo pokret “Pravda za Davida”, koji pod vodstvom njegova oca Davora, od dana pronalaska tijela njegova sina i objave rezultata obdukcije u koje sumnjaju, svakodnevno održava prosvjede i traži pravdu za mladog Banjolučanina. Nerazjašnjen je još uvijek i slučaj pogibije Ljubiše Kajge (76), povratnika u mostarsko naselje Hodbina, koji je stradao od eksplozivne naprave na obližnjem groblju. 
Kao i svake godine, alkohol, neiskustvo, tehnički kvarovi i brza vožnja i ove godine uzeli su svoj danak u životima.

Najteži je bio srpanj ove godine kada su u terencu, kojim se velikom brzinom u metalni stup zabio Almir Ejubović (20), smrtno stradale Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17). U teškoj željezničkoj nesreći u sudaru vlakova u mjestu Donja Jablanica u BiH poginule su dvije osobe. Godinu, koju ćemo već sutra zvati prošlom, okarakterizirala su i druga kaznena djela u većoj ili manjoj mjeri, poput međusobnih obračuna i tučnjava, različitih krađa i pljački poštara, paljevina automobila, u čemu, kao i u svim onim drugim vijestima iz crne kronike, prednjači bh. prijestolnica Sarajevo, do te mjere da bismo viješću prije mogli nazvati dan kad iz Sarajeva ne stigne nijedna loša vijest. Nadajmo se i poželimo da u rubrici “događaji” iz 2019. godine, kad ona bude na isteku, ova polovina stranice ostane prazna.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije