SARAJEVO

Istraga Federalne policije zbog šverca embrija i jajnih stanica iz bh. klinika

'embrij2_nnn_unu_170510'
Foto: 'Photoshop'
28.01.2014.
u 09:38

Prema neslužbenim informacijama, “Euromedical” je nelegalno iz BiH iznosio jajne stanice i embrije

Višegodišnje nepostojanje primjerene zakonske regulative i jakog inspekcijskog nadzora razlog su zbog kojeg postoji opravdana sumnja, u nekim slučajevima i dokazi, da se u BiH na pojedinim državnim i privatnim klinikama manipuliralo s umjetnom oplodnjom parova na čemu se zarađivao golem iznos novca, pisao je Večernji list prije više od dva mjeseca. Kako je manipulacija s embrijima stvarno bilo, potvrdila je istraga Uprave federalne policije koja se vodi protiv tvrtke “Euromedical” koja se bavi pružanjem medicinskih usluga, a čije je sjedište u Sarajevu.

Prema neslužbenim informacijama, “Euromedical” je nelegalno iz BiH iznosio jajne stanice i embrije. Službenici FUP-a su u sklopu istrage razgovarali s prim. dr. Fahrudinom Kulenovićem, predsjednikom Liječničke komore Sarajevske županije, još u prosincu, kao i s nekima od pacijenata koji su koristili usluge Euromedicala. “’Euromedical’ ima važeću licenciju za obavljanje prakse i članovi su naše komore, ali ja protiv njih sada nemam nikakvu prijavu u etičkom smislu”, kazao je Kulenović za Klix.ba. Pod pretpostavkom da je “Euromedical” zaista iznosio jajne stanice i embrije izvan BiH na način kako se to sumnja, onda se radi o nečemu što nije legalno. Loša pravna regulativa u BiH, tvrde naši sugovornici iz područja zdravstva, godinama je omogućavala klinikama da rade nedopušteno presađivanje jajnih stanica kod pacijentica. Sama krađa jajnih stanica obavljala se uz pomoć resursa - zaliha genetskog materijala koje su imale državne bolnice, pa su ih prodavali privatnim poliklinikama za liječenje umjetnom oplodnjom, ne samo u BiH, već i u svijetu. (Z. Jurilj)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije