Akcija "Kurir"

Kinezi iz BiH iznijeli 15 milijuna eura

tužiteljstvo bih
21.12.2015.
u 10:49

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA i UIO BiH, proveli su akciju kodnog naziva „Kurir“. 

U ovom predmetu, detaljnom istragom, utvrđeno je da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana poduzeća i pravne osobe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH, velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 milijuna eura), koji nije transferiran platnim prometom i bankovnim transakcijama, već je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo. 

S obzirom da novac nije prijavljivan niti legalno transferiran iz BiH, na ovaj način počinjeno je kazneno djelo pranja novca u vezi sa kaznenim djelom porezne utaje ili prevare. 

Ovo je prva veća akcija u borbi protiv ove vrste nezakonitosti u BiH, te će Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama, u narednom periodu nastaviti borbu protiv ovog oblika nezakonitosti i nanošenja štete budžetu i platnom sistemu BiH. 

Istraga koja se vodi duži vremenski period, rađena je u suradnji sa istražiteljima USKOK-a iz Republike Hrvatske, a pod istragom u BiH je najmanje 10 fizičkih i pravnih osoba, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani NR Kine, te sa njima povezana poduzeća i pravne osobe. 

U okviru istrage istražitelji i tužitelji Tužiteljstva BiH održali su sastanke sa kolegama iz USKOK-a, gdje su detaljno planirane aktivnosti akcije. 

Tijekom akcije vrše se pretresi na više lokacija u sjevernom dijelu BiH, a privedeno je više osoba, koje će biti operativno tretirane od strane SIPA i UIO BiH, te Tužiteljstva BiH, nakon čega će biti donesena odluka o daljim aktivnostima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije