pljačke kuća i vikendica

Lopovi prate građane kako bi doznali kada je kuća prazna

08.05.2019.
u 16:14

Poznata je činjenica kako lopovi ne prezaju ni od čega kako bi došli do plijena na koji su se namjerili, a razlozi za pljačkanje su raznovrsni. Neki kradu zbog neimaštine, neki su profesionalni lopovi, nemali broj njih registrirani su ovisnici o teškim drogama te je to način na koji dolaze do narkotika, dok neki kradu iz čiste obijesti.

Odmor, posjet rodbini, posao

Na meti lopova često su kuće i stanovi, posebno oni gdje su vlasnici odsutni određeno vrijeme zbog godišnjih odmora, posjeta rodbini, vrste posla kojim se bave itd. Vikendice koje se uglavnom nalaze na manje prometnim mjestima također su često na meti lopova, a u tim slučajevima čak ni alarm ne zaustavlja kradljivce u njihovu naumu. Isto tako, važno je napomenuti kako lopovi ništa ne rade bez unaprijed smišljenog plana. Nije rijetkost da se buduću žrtvu danima prati kako bi se točno znalo kada je kuća prazna.

Isto tako, razvoj novih tehnologija i sveopća povezanost omogućili su da lopovi dobiju informaciju kada je vlasnik stana ili kuće odsutan, posebno ako se odlaskom na godišnji odmor hvali na društvenim mrežama i slično. Čak je i policija preporučila da se takve informacije ne objavljuju. Policija također ističe kako je, što se pljački ovakve vrste tiče, rijetko u pitanju organizirana skupina lopova. Većinom su u pitanju pojedinci te je iz tog razloga i teže ući u trag počiniteljima krađa, a i kad se otkriju, problem nije riješen, riješen je samo taj pojedinačni slučaj.

Oprez je potreban

Stoga iz MUP-a sugeriraju građanima da obrate pozornost na nekoliko stvari kako bi zaštitili svoje domove, posebice u vrijeme godišnjih odmora:

– Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili obitelji, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrjedniju tehničku robu.

– Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pozornosti na vaš stan. Također, preporuča se da se ključevi ostave nekome od rodbine ili prijatelja koji bi redovito obilazili stan, otvarali prozore, palili svjetla i slično jer će na taj način potencijalni lopovi misliti da ipak ima netko u stanu te od provale i pljačke odustati.

– Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke.

– Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska u slučaju da budu ukradeni.

– Ne spuštajte rolete na prozorima do kraja jer lopovi i to prate. Ako primijete da su rolete spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

– Zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja i oružja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije