podignuta optužnica

Migrante za 4.500 eura preko BiH prebacivali u zemlje EU

migranti
Reuters/Ilustracija
16.06.2020.
u 09:27

Optuženi su radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Europske unije

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i partnerske policijske i sigurnosne agencije otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama Europske unije u čijem izvršenju su počinitelji koristili dokumente i isprave Republike Francuske i Republike Italije, koje su pripadale trećim osobama.

U vezi s tim, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv - Jackson Ndipa (1968.) iz Kameruna, nastanjenog u R Francuskoj, Agbor Donatus Eta (1979.), također, iz Kameruna i državljanina te zemlje, a obojica se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su tijekom 2019. i početkom 2020. godine, s više njima poznatih osoba, na teritoriju Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Europske unije.

U optužnici se navodi kako su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave R Francuske i R Italije, koje su glasile na druge osobe.

U toj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, krajem siječnja ove godine.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela - organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a., u vezi s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije