Istražiti samoubojstva

Mladima treba pružiti pomoć, probleme ne gurati pod tepih

psiholog
09.09.2023.
u 08:10

Trnci prolaze mnoge koji čitaju priču o Jardolu u općini Vitez. Mirno mjestašce s pitomim i vrijednim ljudima došlo je u fokus javnosti zbog četiriju samoubojstava tinejdžera u samo dvije godine, a od kojih su od listopada prošle godine do kraja kolovoza ove čak tri.

Pružiti pomoć

Život su oduzela djeca koja su se poznavala, a gledajući im lica, pa i čitajući o njima, može se postaviti samo milijun pitanja i ono "zašto" na koje, očito, na Zemlji nećemo pronaći odgovor. Nakon što je priča izišla u javnost, počele su se za ovu tragediju zanimati i institucije, jer jasno je da mnogo toga nije čisto u pozadini i da treba apelirati na sve ostale da nema toliko teške situacije da je čovjek primoran napraviti najstrašniji čin prema sebi. Mještani Jardola u stanju su šoka, brinu se za ostalu djecu. Ima i onih kojima nije drago što je priča plasirana u javnost. Međutim, kamo sreće da se nakon prve tragedije počelo pričati o tome i uključivati razne službe da djeluju. Možda bi se druga samoubojstva spriječila. Ovako, u BiH se općenito puno toga gura pod tepih, a onda kad se počnu događati tragedije, to je kao domino-efekt. Zavodu za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Vitez za N1 su nedavno potvrdili da redovito rade s mladima, ali i starijima, obavljaju psihološka savjetovanja. - Mi pružamo odgovarajuću pomoć u rješavanju pitanja i problema koji su od bitnog značaja za korisnike i izvan su domene medicinskog i psihološkog tretmana. U travnju, svibnju i lipnju 2023. godine održano je 18 preventivnih radionica u područnim školama u Vitezu o temi "Samopouzdanje". U ovoj je godini u prostorijama Centra za mentalno zdravlje Vitez odrađeno 40 grupnih radionica s djecom predškolskog i školskog uzrasta te 71 individualna radionica s djecom predškolskog i školskog uzrasta. Jedan od redovitih programa primarne prevencije Centra za mentalno zdravlje jest "Adolescencija i pubertet" (u 2023. godini provedeno 12 radionica), kao i "Ekranizam" (u 2023. godini održano 8 radionica) koji obuhvaća teme društvenih mreža i aplikacija, rizike, načine preveniranja štetnih posljedica - istaknuli su u Zavodu. Ono o čemu se u Vitezu otvoreno govori, a što je problem ne samo u BiH nego i u svijetu, društvene su mreže. Od korisnog sredstva za komunikaciju i obavljanje poslova postale su mjesta druženja gdje se iznose mnoge grozote, a koje dovode, nažalost, i do najcrnjih scenarija. Kad god su ovakve, bolne teme u pitanju, sjetimo se kolumnista i profesora Domagoja Jakopovića Ribafisha, koji je nakon iste tragedije koja se njegovu sinu dogodila o tome odlučio pričati, realizirati projekte, a sve da se ovakve stvari ne događaju. Svoju tugu usmjerio je na humanitarni projekt "RokOtok". Sa sinom je planirao upoznati i obići sve hrvatske otoke, ali, nažalost, dogodilo se što se dogodilo. Onda je smogao snage i krenuo obilaziti otoke, družiti se s ljudima, a njegov sin je i dalje s njim, duhom. - Spašavanje vojnika Ribe. Ta naša ljeta, to je bilo najljepše, otišli bismo na dva, tri tjedna nekamo i, kako sam rekao, tražili najljepšu plažu... Nadam se da je ponosan, da je negdje gore, da jede svoje hrenovke i pije sokove i uživa u svom mozgiću. Užasno pametan lik... i da mu je dobro, da mu je lijepo - kazao je ovaj veliki čovjek.

Uključenost instancija

To su stvari o kojima je teško govoriti, ali jednostavno se mora kako bi se utjecalo na svijest drugih jer dosta smo se tragedija nagledali i svaki dan smo njima bombardirani. I zato je prevencija bitna, uključenost svih instancija kako bi se najgore spriječilo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije