rasvjetljavanje slučaja

MUP nije uspio otključati sve podatke s telefona Mateja Periša

Matej Periš
Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL/nestali.gov.hr
24.05.2022.
u 08:38

Još uvijek nije poznato s kim se sve Matej čuo te kobne večeri, što bi moglo objasniti njegovu rutu kretanja, zašto je trčao, ali i pokušavao uzeti taksi.

Policija u prethodnom razdoblju nije uspjela skinuti sve podatke s telefona Mateja Periša, konkretno s aplikacija Viber i WhatsApp, jer se podaci nisu pohranjivali na cloudu (memoriji). To znači da nadležni organi nisu uspjeli pristupiti svim porukama i kontaktima s kojima se Periš čuo uoči nestanka, a koji bi mogli da biti ključni u rasvjetljavanju slučaja.

Kako neslužbeno doznaje Nova.rs, uzrok zbog kojeg nadležni nisu uspjeli pristupiti svim porukama i pozivima je taj što mladić vjerojatno nije uradio backup podataka s aplikacija, to jeste, nisu sačuvane u memoriji.

Tako da još nije poznato s kim se sve mladić čuo te kobne večeri, što bi moglo objasniti njegovu rutu kretanja, zašto je trčao, ali i pokušavao uzeti taksi.

Sudski vještak iz Srbije Branislav Blagojević istaknuo je ranije za medije da se kartica iz Matejevog telefona može spasiti te da bi procedura njenog čišćenje mogla trajati i do nekoliko mjeseci. 

Ipak, nije poznato znači li to da će policija uspjeti pristupiti Periševim aplikacijama – Viberu i WhatsAppu, odnosno, porukama i pozivima na spomenutim aplikacijama.

I samo detektiranje signala telefona Splićanina od samog početka ispraćeno je brojnim sumnjama, jer je priopćeno da je lociran dva i pol sata nakon što je mladić viđen pored rijeke, odnosno, u trenutku kada se pretpostavljalo da je ušao u Savu.

Proizvođač telefona tvrdio je da telefon u vodi može dati signal najviše pola sata, a da je nemoguće detektirati ga nakon dva i pol sata.

“Kako je moguće da se signal pojavljuje pokraj Ratnog ootoka, oko 4:15 sati, a to je oko dva sata i 20 minuta nakon zadnjeg Matejevog snimka pokraj ‘Savanove’ u 1:55 sati? Kako je moguće da mobitel reagira ako se nalazi u rijeci? Ako je Matej potonuo u rijeku, a mobitel mu je bio u džepu, onda je nakon 2:20 sati on neupotrebljiv, mokar, na dnu rijeke i ne bi mogao davati signal. Proizvođač mobitela kaže kako može davati signal ako je mokar najviše pola sata. Dakle, ako je mokar, ne bi zasigurno mogao davati signal nakon gotovo dva i pol sata“, izjavio je Nenad Periš, otac mladića, ranije za medije.

Na samom kraju, kada je Periševo tijelo pronađeno u Dunavu kod Ada Huje u Beogradu 18. svibnja, prošli tjedan, ispostavilo se da je telefon mladića cijelo vrijeme bio u džepu, što znači da je bio u vodi.

Podsjetimo, mladić iz Splita je nestao u noći između 30. i 31. prosinca prošle godine, kada je izašao iz kluba “Gotik” u Beogradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije