ubojstvo kontroverznog bankara

Nakon 20 godina pronađen ubojica bankara iz BiH Ibrahima Dedića: Uhićeni ima tri državljanstva

Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
30.01.2020.
u 13:30

Zagrebačka krim policija nakon 21 godine riješila je slučaj ubojstva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića, vlasnika Promdei banke, koji je ubijen u Zagrebu u srpnju 1999. godine. 

Policija je privela nekoliko ljudi koje dovode u izravnu vezu s ubojstvom. Jedan od njih je o Tomislav Viktor Basa (49) koji je državljanin Hrvatske, Nizozemske i Švicarske... On nema dosje od ranije, piše 24sata.hr. 

Hrvatska policija je obavila niz vještačenja, a osumnjičenik dosad nije evidentiran za počinjenje kaznenih djela. Muškarac je priveden pritvorskom nadzorniku. 

Policija je prvotno uhitila dvoje ljudi, no jedan je čovjek pušten nakon što nije utvrđena njegova povezanost s ubojstvom bankara Ibrahima Dedića. 

- Ne mogu potvrditi pripadnost osumnjičenog ubojice policijskim ili vojnim krugovima, rekao je šef kriminalističke policije. 

- Policija sve ove godine nije zaboravila ovaj slučaj te je redovito provjeravala saznanja. Jednim takvim saznanjem došli smo i do rješenja ovog slučaja, rekao je. 

Oružje kojim je bankar ubijen nije pronađeno i još uvijek nije poznat motiv za ubojstvo. 

- Postoje razne indicije o naručiteljima ubojstva, no one su zasad na razini špekulacije. Osumnjičenik je uhićen na području Zagreba, a posljednjih desetak godina nije živio u Hrvatskoj. 

Šef kriminalističke policije potvrdio je da su čekali da se osumnjičenik pojavi u Hrvatskoj. U Zagrebu je bio nekoliko dana prije nego je uhićen. 

Ibrahim Dedić je ubijen s 'više od tri hica'. 

Kada su ga uhitili, osumnjičenik je reagirao 'poprilično hladno' kad je suočen s činjenicom da ga se sumnjiči za ubojstvo. 

- I u posljednja 24 sata su potvrđena vještačenja koja su potvrdila operativna saznanja koja smo imali, kažu iz policije.

Kaznena prijava je je podnesena protiv tri osobe, dvije od njih su zasad nepoznate. 

Naime, ubijeni bankar Ibrahim Dedić je rođen u BiH, a živio je u Hrvatskoj gdje je otvorio prvu privatnu banku na području tadašnje Jugoslavije 1989. godine, prenosi Klix. 

Dedić je 1989. otvorio prvu privatnu banku u Hrvatskoj i Jugoslaviji na Sveticama, pored stana u kojem je živio. Promdei banka je u svojim najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i bila teška oko 53 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Dedić je 1997. otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije