Tužiteljstvo BiH

Službenici SIPA-e optuženi zbog zloporabe osobnih podataka

05.07.2017.
u 11:26

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Jovana Ilića, rođenog 1952. godine u Banovićima, državljanina BiH, zatim Nebojše Krnojelca, rođenog 1960. godine u Foči, državljanina BiH, zaposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) RU Tuzla i Smajila Muhića, rođenog 1961. godine u Višegradu, državljanina BiH, zaposlenika SIPA-e Regionalni ured Tuzla.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, optuženi se terete da su kao ovlaštene službene osobe uposlene u SIPA-i, neovlašteno i protuzakonito koristili akt upućen ombudsmenu za ljudska prava, kao i osobne podatke, u provođenju disciplinskog postupka protiv zaposlenice SIPA-e.

- Optuženi se terete da su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH, bez pristanka pojedinca, protivno uvjetima propisanim u zakonu, osobne podatke koristili suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje osobnih podataka Kaznenog zakona BiH - priopćeno je.

Rješenjem Agencije za državnu službu je korištenje osobnih podataka državne službenice u disciplinskom postupku protiv nje ocijenjeno kao neosnovano, a na osnovu čega je i disciplinske ADS-a donijela rješenje kojim je odbijen kao neosnovan zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka Državne agencije za istrage i zaštitu protiv državne službenice.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije