krađe

Pljačkaju se kuće i kradu vozila, lopovima ni kamere ne predstavljaju problem

24.12.2018.
u 12:00

Kraj je godine i mnogo je onih koji idu na zimovanje ili u posjet rodbini i prijateljima. U svakom slučaju, idealno doba za lopove koji koriste priliku i pljačkaju prazne domove. Policija u to vrijeme upozorava građane od mogućih neželjenih situacija te ih savjetuje kako zaštititi imovinu i poduzeti korake kako ne bi morali birati poznati 122.

Bosna i Hercegovina ne zaostaje za zemljama regije što se tiče raznih vrsta krađa. U izvodu iz informacija o stanju sigurnosti za razdoblje siječanj - rujan 2018. godine, koje je objavila Federalna uprava policije, navodi se kako se u Federaciji BiH od ukupnog broja kaznenih djela registriranih u izvještajnom razdoblju 2018. godine 6219 (ili 52,59 posto) odnosi na kazenna djela protiv imovine. To je ipak manje nego u istom razdoblju 2017. godine i to za 299 djela (ili 4,59 posto).

Nemali broj maloljetnika

Za kaznena djela protiv imovine prijavljene su ukupno 2803 osobe što je manje za 228 (ili 7,52 posto) u odnosu na usporedno razdoblje 2017. godine. Kaznena djela protiv imovine vršila su 133 maloljetnika, a registrirano je i 1326 povratnika u vršenju kaznenih djela. Slobode je lišeno 717 osoba. Rasvijetljenost kaznenih djela po nepoznatom izvršitelju iz oblasti imovinskih delikata povećana za 4,07 posto u odnosu na usporedno razdoblje 2017. godine. Najviše kaznenih djela protiv imovine su teške krađe, u prvih devet mjeseci ove godine počinjena su 2774, a otkriveno ih je 660. Slijede krađe (1600), a nakon toga razbojničke krađe kojih je u razdoblju siječanj - rujan 2018. počinjeno devet (otkrivene tri).

Krađa vozila

Poznata je činjenica da je u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji, “u modi” krađa motornih vozila. Ipak, broj teških krađa automobila, novih i skupocjenih ili onih starijih, prošle godine je smanjen. Prema podacima prikupljenim iz županijskih MUP-ova, saznajemo da je 2017. u Bosni i Hercegovini ukradeno 775 vozila, a kradljivci su, kao i ranije, preferirali Volkswagenove modele. Najviše vozila ukradeno je u Sarajevskoj županiji, njih 431, od čega su 103 automobila pronađena i vraćena vlasnicima. S obzirom na to da je Sarajevska županija već tradicionalno na vrhu liste po krađama automobila, ne čudi činjenica da se u SŽ 2017. dogodilo 87 krađa više nego u svim ostalim županijama zajedno. Spomenimo na kraju kako su posljednjih godina u porastu pljačke kladionica, vrlo često i oružane, gdje lopovi ne prezaju ni od čega kako bi došli do cilja. Ne smetaju čak ni kamere, a nesretne radnice najčešće mogu upaliti alarm tek nakon što razbojnik već ode. Slična stvar je i s trgovinama, nebitno je li riječ o većim tržnim centrima ili samostalnim trgovinskim radnjama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije