Prijedor

Podignuta optužnica protiv dviju osoba za ratni zločin

policija
Hrvoje Jelavić/Pixsell
09.12.2015.
u 12:10

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv: Milorada Radakovića Srbe, rođenog 10.08.1962. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH i Gorana Pejića, rođenog 31.01.1965. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske RS, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okolice, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih formacija, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su tijekom lipnja 1992. godine, naoružani automatskim puškama, došli u mjesto Tukovi u općini Prijedor, u blizinu kuće u kojoj su se nalazili civili hrvatske nacionalnosti, obitelji Ećimović, u to vrijeme ugledne i imućne obitelji u Prijedoru, u kojoj su se nalazili dvije žene i muškarac, kao i dvoje djece uzrasta pet i sedam godina.

Nakon dolaska optuženi su rafalnim pucanjem na civile iz automatskog oružja sa prigušivačima, nanijeli višestruke povrede i prouzročili smrt troje civila iz obitelji Ećimović, dok su se djeca uspjela sakriti te preživjela strijeljanje.

Nakon toga, optuženi su otišli do kuće u kojoj su se također nalazili civili hrvatske nacionalnosti, obitelji Ećimović, muškarac i žena starosti 62 i 59 godina, te ih usmrtili rafalnim pucanjem iz automatskog oružja.

Navedenim ubojstvom pet civila iz jedne obitelji, izvršeno je zastrašivanje stanovništva hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na tom području, pa su civili koji nisu već ranije bili odvedeni u nezakonita zatočenja u prijedorske logore, nakon tog događaja iz straha za svoje živote napustili Prijedor, mjesto Tukove i okolna mjesta, nakon čega žive u raseljenju diljem BiH, Hrvatske i svijeta, gdje se u najvećem broju nalaze i danas i nisu se u većoj mjeri vratili u prijeratne domove, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužiteljstvo će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem 27 svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo više od 70 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije