optužen za terorizam

Pripadnik ISIL-a Jahja Vuković izručen BiH

uhicenje
22.10.2020.
u 21:46

Osumnjičeni Vuković Jahja, rođen 1999. godine u Bihaću, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužiteljstvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama tzv. “ISIL-a”

Zajedničkim naporima Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, izvršeno je lociranje, identificiranje, uhićenje i transport osumnjičenog s područja Turske u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi, izručenje osumnjičenog realizirano je na zračnoj luci u Sarajevu, nakon čega je uhićen i bit će predan postupajućem tužitelju.

''Osumnjičeni Vuković Jahja, rođen 1999. godine u Bihaću, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužiteljstvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama tzv. “ISIL-a” koji je od strane Vijeća sigurnosti proglašen terorističkom organizacijom", priopćeno je.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji “Al Nusra Front”, gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice “Hattab”, sudjelovao u terorističkim aktivnostima ove skupine, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura tzv. ”ISIL-a”, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i uhićen. 

Osumnjičeni je, kako se navodi u priočćenju, pod istragom zbog kaznenog djela-organiziranje terorističke skupine iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine te će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljnjim aktivnostima''. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije