pedofilija

Registar pedofila na čekanju u Federaciji BiH

22.11.2018.
u 19:30

Broj registriranih slučajeva pedofilije u porastu je posljednjih godina u Bosni i Hercegovini. Seksualni predatori mogu biti roditelji, članovi rodbine, nastavnici, susjedi... Prema mišljenju pravnih stručnjaka, psihologa, neuropsihijatara, kao i stručnjaka iz oblasti obrazovanja, kazne za počinitelje, tko god oni bili, relativno su blage, a imati evidenciju svih tih seksualnih prijestupnika na jednom mjestu i više je nego nužno. BiH je jedna od rijetkih europskih zemalja koje nisu formirale registar pedofila na državnoj razini, nego je to, nažalost, urađeno samo u jednom njezinu dijelu.

U Republici Srpskoj nedavno je formiran registar pedofila. U Federaciji BiH to ipak nije slučaj unatoč brojnim inicijativama i peticijama građana. Tome umnogome doprinosi činjenica kako društvo uglavnom okreće glavu od ovog problema ili većina slučajeva pedofilije nikada ne bude ni prijavljena policiji.

Upis u registar pedofila u Republici Srpskoj vrši se na osnovi podataka iz pravomoćno izrečenih presuda. Ti će podaci biti trajno upisani i neće se brisati. Također, neće se moći dogoditi da osoba koja je pravomoćno osuđena za seksualnu zloupotrebu, zlostavljanje i iskorištavanje djece bude zaposlena u školama, vrtićima i sličnim ustanovama.

Podaci iz registra bit će dostupni pravosudnim institucijama i policiji, kao i organizacijama, udrugama i sportskim klubovima koji rade s djecom. Podaci iz registra mogu se, također, dati i inozemnim državnim tijelima.

Poslodavci u školama, vrtićima i ostalim ustanovama koje rade s djecom obvezni su prilikom svakog zapošljavanja zatražiti od MUP-a podatak je li osoba upisana u registar. Za odgovornu osobu u ustanovi koja ne zatraži ove podatke propisane su kazne od 8000 do 15.000 KM.

S obzirom na to da se radi o podacima koji su službena tajna, svatko tko se odluči na neovlaštenu objavu ili zlouporabu platit će kaznu od 500 KM do 2000 KM, naglasili su u Ministarstvu pravosuđa Republike Srpske.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, kaže: - Registar pedofila u Bosni i Hercegovini mora postojati. Vjerujem kako svaka policijska uprava posjeduje vlastite interne operativne evidencije pedofila. Taj bi registar posjedovao listu osuđenih pedofila i najbolje bi bilo da bude urađen na državnoj razini, zajedno s Federacijom BiH i Republikom Srpskom. Tko bi sve imao pristup tom registru? Vjerujem da bi to trebale biti obrazovne institucije, nevladine organizacije i pravosudne institucije. Također, treba uzeti u obzir i društvo u kojem se stvara taj registar jer nije ista situacija u BiH i, primjerice, Nizozemskoj. Nije isto unutar entiteta, a kamoli da našu zemlju uspoređujemo s drugom - kazao je.

Uglavnom, svi su stručnjaci istog mišljenja kako ovaj registar mora postojati jer je riječ o jednoj od najgorih vrsta seksualnog nasilja današnjice, koje iz dana u dan sve više uzima maha.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije