Unatoč tjeralicama

Rusija odbila izručiti bjegunca optuženog za trostruko ubojstvo

10.04.2016.
u 07:00

Veteran rata u BiH Ratko Samac, koji više godina živi u ruskom gradu Kurganu, neće biti izručen BiH koja ga optužuje za ratne zločine protiv civila tijekom vojnog konflikta u Krajini. Generalno tužiteljstvo Ruske Federacije odbilo je zahtjev bh. Ministarstva pravosuđa, potvrdila je supruga srpskog časnika Jelena Kibireva. Samac je otišao na liječenje u Rusiju 1999., ali se često vraćao u Srbiju. Prije tri godine dobio je dozvolu za privremeni boravak u Rusiji, a u rujnu mu je produljen do 2020. godine. Prema riječima njegove supruge, Samac, koji je inače državljanin BiH, često je posjećivao svoju zemlju.

- Dvadeset godina ga nitko nije dirao, davao je izjave policiji u BiH, ali samo kao svjedok. Očigledno je da određeni krugovi u Bosni sad žele na njega prebaciti krivnju, rekla je Kibireva. Samac je priveden 15. siječnja ove godine i ostao je u pritvoru do 18. veljače, a od tada je bio u kućnom pritvoru. U njegovu obranu stali su brojni aktivisti za ljudska prava, kao i ruska zaštitnica građana (ombudsman) Ela Pamfilova. Protiv izručivanja je i narodni zastupnik državne dume Pavel Dorohin, koji je upozorio na to da Samac ima ozbiljne zdravstvene probleme i da je mu potrebna kirurška intervencija. Samac negira krivnju i smatra da je izložen progonu iz političkih i vjerskih razloga. Osim što ga traže zbog neodazivanja na suđenje za trostruko ubojstvo u Okružnom sudu Banja Luka, Ratko Samac, rođen 16. svibnja 1967. u Ključu, sa posljednjim poznatim prebivalištem u Ribniku (RS), odnedavno je i na međunarodnoj tjeralici koju je Županijski sud u Bihaću izdao zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Ključu. On je u Banjoj Luci već optužen zajedno s Ljubomirom Đakovićem za ubojstvo bračnog para Hamdije i Derviše Vučkić i Mine Talić 14. svibnja 1993. Trećeoptuženi u ovom slučaju Mile Petrović u međuvremenu je umro. Upravo zbog izbjegavanja suđenja, ovo je odgođeno na neodređeno vrijeme. Odvjetnik Goran Marić je uime Sime Tošića, koji brani Samca, još 2009. dostavio potvrdu o liječenju iz bolnice “RNC VTO” u Rusiji. U potvrdi piše da je Samac te godine bio na liječenju u Rusiji od 2. do 14. lipnja, uz napomenu da je preporučeno liječničko promatranje od pola do godinu dana. Međutim, sudu je PU Sanski Most dostavio potvrdu kojom Samac ovlašćuje odvjetnika Simu Tošića da za njega podigne potvrdu o nekažnjavanju radi rada u Rusiji, a ne liječenja. Iako je još tada odvjetnik Goran Marić smatrao da za pritvor i tjeralicu nema osnove, Samac se nije pojavio ni nakon više od šest godina. Odvjetnik sinova Vučkića, Suada i Nihada, Adil Draganović je rekao kako Samac nije bolestan i da izbjegava suđenje.

- Imamo informacije o tome da je on unazad nekoliko godina dolazio u rodni Ribnik i da radi u Rusiji. Više je svjedoka koji će potvrditi da su ga vidjeli, a i policija USŽ je tada kontaktirala s njim u vezi s ratnim zločinima na području Ključa pa mu se bio izgubio svaki trag. Konačno smo ga ove godine locirali uz pomoć ruskih blogera, točnije jednog novinara - tvrdi obrana, negodujući zbog odluke ruskih vlasti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije