Riječ stručnjaka

“Seksualnim predatorima veća je kazna javna osuda nego ona normativna”

21.04.2016.
u 11:00

Posljednjih je mjeseci u BiH zabilježeno nekoliko slučajeva u kojima su očevi obljubili svoje maloljetne kćeri, a koje su potom rodile djecu svojih očeva, seksualnih predatora. Stručnjaci tvrde kako je jedini način da se spriječe incesti njihovo iznošenje u javnost i osuda okoline koja je puno učinkovitija od one normativne.

Prema riječima sociologa Srđana Vukadinovića, postoje dvije vrste incesta, a to su krvno-srodnički i duhovno-srodnički incest. U prvom slučaju riječ je o krvno povezanim članovima obitelji, a u drugom o osobama od povjerenja. Kako ističe, takvi slučajevi najčešće se događaju u perifernim područjima. Mnogi od srodnika upoznati su sa situacijom i sumnjaju kako je dijete unutar obitelji seksualno zlostavljano, ali šute o tome jer je to - sramota. S druge strane, žrtva je u strahu.

Kako objašnjava sociolog Srđan Vukadinović, to je rezultat psiho-somatskih poremećaja osobnosti, određene zaostalosti, marginalizacije, ali i licemjerja obitelji koja se ponaša kao da se ništa ne događa. Nažalost, kako tvrdi, upravo zbog toga samo mali broj takvih slučajeva bude i otkriven. Inače, spolno nasilje nad djetetom u posljednjih godinu dane je u RS-u evidentirano sedam puta, a u Federaciji BiH 13. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije