akcija "Transfer"

SIPA uhitila četiri osobe i pretresla pet lokacija

SIPA
29.10.2020.
u 17:35

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajevske županije i Istočnog Sarajeva, u okviru predmeta kodnog naziva "Transfer", uhitili četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo "Udruživanje radi činjenja kaznenih djela", u vezi s kaznenim djelom "Prevara", "Krivotvorenje isprave" i "Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka" propisanih Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te "Pranje novca".

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računala i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem kaznenom postupku.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji s drugim osobama organizirali grupu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine, te državljani Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Republike Mađarske i Republike Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke, zatim izvršili krivotvorenje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Republici Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj te na osnovu tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, osumnjičeni su novac s računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više milijuna eura.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, priopćenpo je iz SIPA-e.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije