Ratni zločin

SIPA uhitila Mrđu, Marinovića i Gavrilovića

sipa
15.02.2016.
u 09:41

Osobe su uhićene zbog postojanja osnova sumnje da su u logoru „Manjača“ tijekom kolovoza 1992. počinila krivično djelo „Zločin protiv čovječnosti“

Postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Prijedora uhitili D.M. (1967.), R.M. (1972.) i M.G. (1958.) zbog ratnog zločina.

Navedene osobe su uhićene zbog postojanja osnova sumnje da su u logoru „Manjača“ tijekom kolovoza 1992. godine počinila krivično djelo „Zločin protiv čovječnosti“.

Uhićene osobe će nakon kriminalističke obrade, biti predana Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje, priopćeno je iz SIPA-e. 

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, u akciji policijskih djelatnika SIPA-e, rano jutros uhićeni: Darko Mrđa, rođen 1967. godine u Zagrebu, nastanjen u Prijedoru, državljanin BiH, Radenko Marinović, rođen 15.12.1972. u Sanskom Mostu, nastanjen u Prijedoru, državljanin BiH i Milan Gavrilović, rođen 09.09.1958. u Hašanima, nastanjen u Prijedoru, državljanin BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Četvrti osumnjičeni Zoran Babić Bakin, rođen 01.06.1968. u Prijedoru, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne na temelju pravomoćne presude za zločin na Korićanskim stijenama, te će tužitelju biti priveden iz ustanove u kojoj izdržava kaznu.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su tijekom 1992. godine, na području Prijedora i okoline, u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području, u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije CJB Prijedor, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, djelujući zajedno i pojedinačno, tijekom kolovoza 1992. i transporta nezakonito zatočenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora Manjača i Omarska, ispred navedenih logora i tijekom transporta, pratili navedeni transport, te počinili ubojstva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatočenika, a pojedini osumnjičeni osobno i izravno, upotrebom hladnog i vatrenog oružja, nanosili ozljede i počinili ubojstva žrtava.

Osumnjičeni Mrđa pod istragom je i zbog ubojstva tri osobe bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sredice, u srpnju 1992. godine, kao i za odvođenje jednog civila iz mjesta Tukovi u nepoznatom pravcu od kada mu se gubi svaki trag.

Osumnjičeni su pod istragom zbog ubojstva najmanje 10 osoba, te mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja četiri nezakonito zatočene žrtve. Oni se sumnjiče da su počinili kazneno djelo Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navedeni osumnjičeni će tijekom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije