POTRAGA U BEOGRADU

Srpska policija razriješila misterij osobe u bijelom na snimci nadzorne kamere, locirane bazne stanice poziva i poruka

06.01.2022.
u 13:11

Plovila riječne policije i sedmi dan potrage za nestalim Splićaninom Matejem Perišem sada već rutinski prolaze Savom između tramvajskog i Brankova mosta, koje je sve izvjesnije kao mjesto njegova nestanka. Jer na to upućuju lociranje signala mobitela, za kojeg nema još službene potvrde je li pronađen, ali i snimke nadzornih kamera.

Matejev otac Nenad Periš ukazao je na još jedan detalj koji bi mogao ukazivati da je nestanak posljedica nekog iznenadnog slučaja, iako se nada da je njegov sin živ.

- Matej je imao tenisice s ravnim, glatkim đonom - kaže.

Stoga se ne isključuje mogućnost da se u noći, ako je podloga bila vlažna na strmom savskom nasipu koji je bio i klizav, bez obzira kakva je podloga jer se kondenzirala vlaga, pa se mogao iznenada okliznuti i pasti u rijeku Savu. To je tek pretpostavka za koju sada nema potvrde.

Sedmi dan potrage donio je i promjenu vremena, počelo je kišiti, za popodne je najavljen i snijeg, pa je izvjesno da bi to moglo znatno otežati potragu, a posebno roniocima koji su uz pomoć sonara pretraživali savsko dno.

Forenzičari su i s ograde platoa ispod "Sava Nove" uzimali otiske i sve druge tragove, a jedan od predmeta koji bi mogao biti bitan je i Matejev mobitel, iako je policija uspjela rekonstruirati sve bazne stanice na kojima je lociran, poruke i pozive. 

Kako je i zašto nestao mladi Splićanin i dalje je i za njegovu obitelj, ali i istražitelje - najveći misterij. Nema nikakve službene potvrde jesu li uopće uspjeli izuzeti otiske i DNK s ograde, te "mečiraju" li se ti otisci s Periševim otiscima.

Mediji u Srbiji i dalje daju dosta prostora potrazi za mladićem, ali to više nije udarna vijest ni u elektroničkim, ali ni u tiskanim medijima.

Osim razgovora s Matejevom djevojkom Sanjom, koju je u Splitu pronašao novinar "Kurira", u izdanju od četvrtka "Informer" donosi izjavu beogradskog taksista kojeg je pokušao zaustaviti Matej Periš. Novinar se poziva na izvor iz istrage i navodi da je policija identificirala taksista videosnimkom s jedne nadzorne kamere. Te kamere zabilježile su i kako Matej trči Karađorđevom ulicom, a taksist je policiji do najmanje pojedinosti ispričao kako je izgledao taj pokušaj Mateja Periša da uđe u taksi.

- Ugledao sam mladića bez jakne, samo u majici kako trči posred ulice i prilazi mom automobilu. Prišao je, uhvatio bravu i cimao je, pokušao je da uđe u vozilo, ali nije uspio jer sam zaključao vrata - rekao je taksist i dodao:

- Djelovao mi je potpuno pogubljeno i dezorijentirano, bio je van sebe. Viknuo sam mu da već imam zakazanu vožnju i produžio sam. Ne znam što se dalje dogodilo s njim...Mogu samo reći da ga iz straha ne bih primio u auto čak i da sam bio slobodan.

Doduše, iz načina na koji je prenesena ova izjava ne daje se zaključiti je li novinar razgovarao s njim ili je samo prenio iskaz taksista kojeg je on dao policiji. To se poklapa s onim što je rekao i Matejev otac Nenad, koji je od policije i službeno obaviješten da je s taksistom obavljen razgovor.

Nedaleko od tog mjesta gdje je Matej pokušao zaustaviti taksi je i posljednja njegova snimka, koju je zabilježila nadzorna kamera na restauraciji "Sava Nova" na Savskoj Promenadi, od kojeg je oko kilometar udaljen klub "Magacin" odnosno "Gotik" u kojem je Matej bio s društvom.

Iako su se pojavile izjave anonimnog izvora, koji doduše nije bio u klubu već ima saznanja iz druge ruke, da je bilo incidenta u klubu između Matejeve "ekipe" s gostima iz Zadra, službena policijska verzija glasi da Matejev nestanak nema veze s nasiljem ili nekim incidentom.

MUP Srbije, koji u razrješavanju nestanka, kako je navedeno, u realnom vremenu surađuje s MUP-om Hrvatske, sasvim će sigurno, ako to smatra potrebnim, zamoliti kolege iz Hrvatske da pokušaju identificirati bračne parove iz Zadra koji su tu noć bili u "Gotiku". Jedan od načina je i provjera preko prijava boravka, ali i hrvatski sustav evidencije prelazaka državne granice koji bi vrlo brzo mogao identificirati Zadrane koji su Novu godinu proveli u Srbiji, te metodom eliminacije doći do njih, ako se oni sami nisu javili policiji.

Zorica Šestović, menadžerica kluba "Gotik", potvrdila je da je jedna boca viskija koja je stigla za barski stol za kojim su bili Periš i njegovo društvo bila sporna te da je njegov prijatelj više nije mogao vratiti jer je navodno već bila blokirana na blagajni, pa su je Periš i njegovo društvo proslijedili Zadranima.

Šestović je potvrdila da je policija razgovarala i s njom, kao i sa svim osobljem, kao i s osiguranjem kluba. "Gotik" inače nema nadzorne kamere ispred, ali ni u klubu, već je policija pregledavala nadzorne kamere okolnih objekata.

Tko je djevojka u bijelom?

Srpska policija je riješila misterij djevojke u bijelom koja se pojavljuje na snimci nadzorne kamere u noći nestanka Mateja Periša.

Po neslužbenim informacijama koje donosi Blic, na snimci se vide dvojica mladića - jedan je Matej Periš koji se pojavljuje na početku snimke, u bijelim tenisicama, a drugi je mladić koji je te noći također nosio samo crnu majicu kratkih rukava, ali ima crne tenisice s bijelim potplatom.

Utvrđeno je da drugi mladić nema nikakve veze sa slučajem nestanka Mateja Periša, kao ni osoba u bijelom koja trči pored njega, i da su se slučajno zatekli u Travničkoj ulici nekoliko sekundi nakon što je tuda protrčao mladi Splićanin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?