Vozači, oprez!

Sve je više stradalih motociklista i biciklista

26.06.2019.
u 13:20

Poštujte prometne znakove, držite pristojnu udaljenost, provjerite ispravnost vozila te koristite odgovarajuću opremu

Crne statistike pokazuju kako biciklisti i motociklisti sve češće postaju žrtve na bh. cestama, ali i onima iz regije. Tomu svjedoče i naslovi “Opelom usmrtio biciklista”, “Automobil udario biciklista na pješačkom prijelazu na Ilidži”, “Motociklist se zabio u ogradu, prijatelji ga nakon 10 minuta pronašli u jarku”, “Državljanka Slovenije ozlijeđena pri padu s motora”... koji posljednjih dana “iskaču” iz medija BiH i regije, piše Večernji list BiH. 

Vozite sigurno

Neki od razloga koji dovode do većeg broja stradalih su svakako neopreznost vozača, slaba preglednost dionice, neodgovarajuće opreme motociklista i biciklista, neispravnost vozila. Kako bi se izbjegla tragedija, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada se na cestama nalazi veći broj biciklista i motociklista, potreban je dodatan oprez, na što svakodnevno upozoravaju iz MUP-ova. Odgovorno ponašanje u prometu, prije svega, znači da se tijekom vožnje trebate držati svoje strane, a u kolonama može biti opasno pretjecati jer to drugi vozači ne mogu predvidjeti. Potrebno je držati sigurnu udaljenost, u bilo kojoj situaciji, od drugih vozila, a prilikom ulaska u zavoj potrebno je postupno usporavati. Vozači mopeda i motocikala moraju voziti s upaljenim kratkim svjetlima. Ljubitelji dvokotača moraju voditi računa o tome da im je zaštitna kaciga pravilno pričvršćena, rukavice također, te da voze sa zatvorenom obućom. Tragediju je moguće izbjeći i redovitom provjerom istrošenosti guma i time jesu li ispravno napuhane. Noću se preporučuje nositi odjeću koja će vas istaknuti kao sudionika u prometu. Kada je pak riječ o biciklistima, i za njih vrijede gotovo jednaka pravila. Iako ne moraju imati položen vozački ispit, oni su ravnopravni sudionici u prometu, jednako kao i pješaci. Upravo iz tog razloga vrlo je važno podsjećati da vještina upravljanja biciklom nije dovoljna te da biciklisti, kao i drugi sudionici u prometu, trebaju poštivati i pridržavati se prometnih pravila i zakonskih propisa te da bicikl treba uvijek biti ispravan i opremljen. U protivnom, ugrožavaju vlastiti život, ali i život ostalih sudionika u prometu.

Kako se kretati?

Uz navedeno, vozač bicikla dužan je kretati se obilježenim trakom koji se proteže uz desni rub kolnika, a ako trak nije obilježen, dužan je bicikl voziti što bliže desnom rubu kolnika, i to na udaljenosti na kojoj ne ugrožava ostale sudionike u prometu, ali da ni sebe ne izlaže opasnosti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije