Akcija u Sarajevu

Tko je trebao dati 28 milijuna maraka za hotel “Holiday”?

08.06.2016.
u 08:00

Samo što je utihnula afera oko navođenja na prostituciju i brojnih zloporaba, za što je lani, između ostalog, uhićen Aleg Čengić, sada već bivši direktor sarajevskog hotela “Holiday” i vlasnik restorana “Park prinčeva”, policija je, uz asistenciju službenika Porezne uprave FBiH, jučer opet pretresala ovaj hotel radi pronalaska i izuzimanja poslovne dokumentacije koja se odnosi na postupak privatizacije kao i na samo poslovanje do stečajnog postupka.

Zanimljivo je da se ova akcija izvela baš u vrijeme kada je, kako je ranije najavljeno, konačno trebalo biti poznato tko će biti novi vlasnik. Naime, još prije pola godine najveći povjeritelj u stečajnom postupku ovog hotela, austrijska kompanija HETA, objavio je poziv za prikupljanje ponuda za prodaju.

- Prodajom je, osim same zgrade, obuhvaćeno i zemljište oko objekta, odnosno parkirališni prostor ispred i iza hotela. Prema važećim zakonima, prilikom izvršnog postupka najniža moguća vrijednost za koju se može obaviti prodaja ne smije biti niža od jedne trećine procijenjene vrijednosti predmeta prodaje. Zgrada i okolno zemljište hotela “Holiday” procijenjeni su na 83 milijuna maraka, tako da najniža cijena po kojoj bi mogao biti prodan ne smije biti manja od oko 28 milijuna maraka – kažu bolji poznavatelji stečajnog postupka ovog hotela.

Do sada je više ponuđača iz različitih država poslalo pisma namjere u kojima je se zanimalo za uvjete moguće kupnje ovog nekada najreprezentativnijeg sarajevskog hotela, prvobitnog naziva “Holiday Inn”, sagrađenog neposredno prije početka 14. zimskih olimpijskih igara. Prema oglasu za prikupljanje ponuda, HETA je zadržala diskrecijsko pravo odlučiti kome će “Holiday”biti prodan, tako da je isključena mogućnost ulaganja žalbi na odluku o najboljem ponuđaču. Kako se pisalo, predmet prodaje su samo zgrada i okolno zemljište, ali ne i tvrtka “Holiday,” odnosno novi vlasnik neće imati obvezu baviti se hotelijerstvom. Također, predmet prodaje nisu ni pokretne stvari u hotelu, poput kreveta, stolova, stolica…

– Ta imovina će biti predmetom naknadne prodaje. Međutim, realno je očekivati da će onaj tko kupi zgradu pregovarati i o kupnji inventara, a tako ostvareni prihod također će postati dio stečajne mase iz koje će se namirivati dugovi “Holidaya” – zaključuju stručnjaci. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije