Akcije “Coral” i “Tango”

Tužiteljstvo SŽ traži mjeru pritvora za Čehu, Fetića i Koledina

25.02.2016.
u 07:00

Tužiteljstvo Sarajevske županije zatražilo je određivanje mjera pritvora za Nermana Čehu, Dragana Koledina i Seida Fetića, koje su u ponedjeljak uhitili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku akcija “Coral” i “Tango”. Tužiteljstvo smatra da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometali tijek istrage, utjecali na svjedoke te sakrili i uništili dokaze.

Porezna utaja

Tužiteljica Jasmina Iftić na ročištu u Županijskom sudu u Sarajevu kazala je da je Čeho kao ovlašteni knjigovođa agencije lažnim prikazivanjem činjenica i podataka doprinio izvršenju kaznenog djela porezne utaje, dok je Koledin osumnjičen da je instaliranjem softverskog programa omogućio poreznu utaju. Oni su osumnjičeni da su kao organizirana skupina pribavili imovinsku korist od pola milijuna KM, za koji iznos je oštećen proračun FBiH. Oni se terete da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom porezne utaje, pružajući knjigovodstvene i informatičke usluge gospodarskom društvu “Holiday Resort d.o.o. Sarajevo”. Obrana osumnjičenog Čehe je negirala navode te zatražila da Sud ne prihvati prijedlog Tužiteljstva, s obzirom na to da je Čeho od početka istrage surađivao i predao sve materijale koji su od njega traženi na ispitivanje.

Vanjski suradnik

Koledinova obrana je istaknula da je on bio vanjski suradnik, da je izradio i instalirao program koji je od njega naručen te da nije znao u koje svrhe će biti korišten. Istog dana kada su uhićeni Čeho i Koledin, uhićen je i Fetić koji se tereti da je počinio kazneno djelo navođenja na prostituciju. On je na ispitivanju u SIPA-i u potpunosti priznao počinjenje kaznenog djela. Kazao je da nije u kontaktu s osobama s kojima je surađivao za vrijeme izvršenja tog djela te da se kaje za sve radnje koje su navedene. Akcije “Coral” i “Tango” započele su u listopadu prošle godine kada su pretreseni objekti na 10 lokacija na području Sarajeva i uhićeno 15 osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije