ZENICA

U policijskoj akciji "Mreža IV" uhićeno 30 osoba na području tri županije

17.06.2021.
u 15:49

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije, u suradnji sa kolegama iz Uprave policije MUP-a Srednjebosanske županije i Uprave policije MUP-a Federacije Bosne i Hercegovine te pod nadzorom Županijskog tužiteljstva ZDŽ, provela je danas nastavak opsežne akciju kodnog imena „Mreža IV“ te tom prilikom slobode lišila 30 osoba, kazao je danas na press-konferenciji ravnatelj policije MUP-a ZDŽ Semir Šut.

On je najavio kako će uskoro biti raspisana „operativna potraga za dvije ili tri osobe" te da će i to brzo riješeno. Akcija je, napominje, usmjerena na uhićenje osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela u vezi sa zlouporabom droga te nedozvoljenim držanjem oružja i streljiva. U provedbi je bilo angažirano oko 300 policijskih službenika iz te tri policijske agencije.

- Akciju ocjenjujemo uspješnom. Protekla je bez ikakvih problema. Nemamo ozlijeđenih - kako policijskih službenika, tako ni osoba prema kojima smo primjenjivali zakonska ovlaštenja i naredbe nadležnih sudova. Izvršeno je ukupno 32 pretresa, a lišili smo slobode 30 osoba - 24 u Zenici, u SBŽ četiri i u Sarajevu dvije osobe - istaknuo je Šut.

Podvukao je kako je dobra, profesionalna i suradnja puna povjerenja, rezultirala dobrim rezultatima. Podršku je, kaže, cijelo vrijeme pružala i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.  

- Jutrošnjim pretresom i akcijom, pronašli smo oko pola kilograma speeda, 1.200 grama marihuane, tragove ostalih droga, osam vaga i osam drobilica, pištolj, četiri ručne bombe, 35 mobilnih aparata, opremu za pakiranje droge i novac te ostale dokaze koji će se koristiti u daljnjem krivičnom postupku - dodao je Šut.

S obzirom na to da su i tijekom prikupljanja dokaza za ovu akciju, kaže Šut, provodili i pojedinačne akcije, ukupno su oduzeli 1600 grama speeda, oko 2.100 grama marihuane, 1.100 ml heptanona koji se koristi za proizvodnju droge, tablete ecstasyja, 15 komada vagi, osam drobilica, 35 mobilnih aparata.

- U razmjeni podataka i zajednikim aktivnostima, sa SBŽ, postignuti su i ponajveći rezultati. Naše kolege iz SBŽ su napravile rezultat u uzimanju velikih količina opojnih droga - istaknuo je Šut.

Načelnik Sektora kriminalističke policije SBŽ Rusmir Prohan istaknuo je dobru i kontinuiranu suradnju policijskih agencija, a kruna tih aktivnosti su "impozantne količine droge koje su zaplijenili“.

- Prije 20-ak dana na području Busovače zaplijenjeno je sedam kilograma opojne droge speed, a prije pet dana, točnije u nedjelju, zaplijenjeno je dodatnih 15 kilograma speeda. To su količine čija se vrijednost procjenjuje na oko pola milijuna KM. Tako, kada se imaju u vidu te cifre, onda se zaista može reći da je akcija uspjela - istaknuo je Prohan.

Uspjeh akcije, podvlači Prohan, zasnovan je na dobroj suradnji i informacijama koje su kolege iz ZDŽ-a podijelile s njima te da je bila dobra koordinacija i vrijeme za poduzimanje akcije.

Županijski tužitelj Adis Husić najavio je kako će to tužiteljstvo, nakon što su zaprimili izvješće o počinjenom krivičnom djelu, u narednom razdoblju nastaviti istragu na, u cjelosti, razotkrivanju ovih krivičnih djela, prikupljanju dokaza...

- Prevashodno će, u narednih nekoliko sati, raditi na prijedlogu za određivanja pritvora protiv određenih osoba. To su osobe koje se kontinuirano bave prometom narkotika, koje su ranije osuđivane... Tako da ćemo, u pogledu njih, predložiti nadležnom sudu prijedlog za određivanje pritvora - najavio je Husić, koji je napomenuo kako je u akciji uključeno više tužitelja Županijskog tužiteljstva ZDŽ.

Zamjenik ravnatelja Federalne uprave policije Ensad Korman napomenuo je kako je priprema za akciju trajala više od šest mjeseci te da je rezultirala uspjehom, za koji je zahvalio pripadnicima MUP-a ZDŽ i ravnatelju Semiru Šutu te MUP-a SBŽ i ravnatelju Faiku Adiloviću, kao i pripadnicima FUP-a, koji su "posao iznijeli i priveli kraju bez ijednog incidenta“.

- Ovakve se akcije trebaju prenijeti na područje cijele FBiH, jer samo zajednički možemo uspjesti i da postići ovakve i još bolje rezultate. Ovo je bila odlična suradnja naših policijskih agencija i građanima FBiH možemo poručiti da se imaju na koga osloniti i da ćemo sve učiniti kako bi zaštitili naše građane i njihovu imovinu na području FBiH - poručio je Koroman.

Podsjetio je kako je nositelj aktivnosti bio MUP ZDŽ-a te da su oni pomogli koliko smo mogli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije