Pretresi na području Gračanice

Uhićen direktor Fortune Safet Pjanić i još šest osoba

04.07.2017.
u 13:13

Po nalogu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i naredbi Županijskog suda Tuzla pripadnici MUP-a te županije jutros su izvršili pretrese na većem broju lokacija u Gračanici, odnosno u tvrtki Fortuna, povezanim i paralelnim tvrtkama Fortex, Fortob i Fortunatto, u objektima određenih fizičkih i pravnih osoba povezanih s tim tvrtkama te u kućama i drugim privatnim objektima nekoliko osumnjičenih osoba. 

Nakon pretresa, prilikom kojeg je izuzeta određena materijalna dokumentacija, uhićeno je više osoba, među kojma je i direktor tvrtke Fortuna Safet Pjanić, dva člana uprave i dva zaposlenika Fortune, osnivač tvrtke Fortunatto, te stečajni upravnik u Fortuni.

Oni su osumnjičeni za veći broj krivičnih djela počinjenih od početka 2009. do 2017. godine na području Gračanice i Tuzlanske županije, odnosno da su kao članovi grupe koju je organizirao direktor Fortune Safet Pjanić počinili krivična djela organizovani kriminal i s tim u vezi krivična djela zlouporaba službenog položaja i ovlasti, zloupotreba ovlasti u gospodarskom poslovanju, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Pjanić, kao organizator grupe i direktor Fortune, i drugi članovi grupe, su u spomenutom razdoblju prema Pjanićevom planu, osnivali paralelna i vezana gospodarska društva s istom djelatnošću proizvodnje obuće kao i Fortuna.

U tim tvrtkama su iskorištavali sve potencijale i poslovne veze Fortune i na taj način osnovanim tvrtkama, sebi i drugima pribavili višemilijunsku protupravnu imovinsku korist a Fortuni pričinili višemilijunsku štetu.

Oni su osumnjičeni da su preuzimali poslovne aktivnosti Fortune tako što su zaključivali ugovore o poslovnoj suradnji sa svim ranijim inostranim kupcima tvrtke, iznajmljivali od Fortune poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama, plaćajući samo minimalne troškove korištenja prostora i opreme, a zajedničke komunalne i troškove električne energije u velikim iznosima prebacivali na Fortunu, te iznajmljivali mašine Fortune i drugim tvrtkama. Na taj način su ovim tvrtkama ostvarivali veći protupravni extra profit, nastajali su stalni gubici u poslovanju Fortune a kao posljedica je došlo do pokretanja stečaja u Fortuni.

Nakon prosvjeda nezadovoljnih radnika Fortune iz studenog 2016. i medijskih izvještavanja o tome, ovo Tužiteljstvo je otvorilo predmet te su u suradnji s pripadnicima MUP-a TŽ provedene obimne provjere i istražne radnje.

Pripadnici MUP-a TŽ će danas obaviti kriminalističku obradu i Tužiteljstvu dostaviti izvješće o počinjenom krivičnom djelu. Najvjerojatnije će nekoliko osumnjičenih odmah biti predano u nadležnost Tužiteljstva na daljnje postupanje, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva TŽ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije