Prevara i pranje novca

VELIKA AKCIJA POLICIJE: Troje uhićenih prevaranata, uzeli najmanje 100 tisuća KM

kladionica
11.10.2020.
u 09:45

Tri osobe uhićene su u Čajniču zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kaznena djela prevara i pranje novca, a nakon kriminalističke obrade pušteni su na slobodu i protiv njih bit će podneseno izvješće nadležnom tužiteljstvu o izvršenim kaznenim djelima.

U priopćenju iz MUP-a RS navodi se da su uhićene osobe inicijala B.S. i M.R. iz Čajniča i M.K. iz Foče, trenutno nastanjen u Čajniču.

Tijekom realizacije akcije utvrđeno je da su navedena kaznena djela u vezi s lažnim dojavama o namještenim sportskim mečevima, dodaje se..

"Na temelju naredbe Osnovnog suda Foča izvršen je pretres kuća i prostorija koje koriste osumnjičene osobe i tom prilikom su pronađeni i oduzeti: računalo, tablet, više mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnica, isplatnica i evidencija koje se mogu dovesti u vezu s predmetnim kaznenim djelima, kao i automobil 'Audi A6', četvorocikl, oko 8.000 KM, poluautomatska puška takozvana 'papovka', osam ručnih bombi, oko 800 komada bojeve municije raznog kalibra i tri štapina", ističe se u priopćenju.

Ove osobe uhićene su u nastavku policijske akcije kodnog naziva "Vektor 1", koju su realizirali policijski službenici Odjela za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova /MUP/ Republike Srpske po naredbi Osnovnog suda Foča, a uz kordinaciju Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinju.

Iz MUP-a RS apeliraju na građane da ne vjeruju osobama koja se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu tvrdeći da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer je riječ o prevari.

"Izvršioci ovih kaznenih djela na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju fotografije o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja obmanjujući tako ljude", navodi se u priopćenju iz MUP-a RS.

Prema saznanjima Srne, ove osobe otvarale su račune na društvenim mrežama "Facebook" i "Instagram", putem kojih su se reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim utakmicama.

Nakon što bi stupili u kontakt, obmanjivali bi ljude da imaju informacije o namještenim sportskim mečevima, te bi oštećeni uplaćivali novac za klađenje na ime fizičkih osoba u BiH.

Nakon izvršene uplate, izvršioci ovih kaznenih djela i dalje bi obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica, te da je potrebno da uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično.

U određenom trenutku žrtve shvaćaju da su prevarene i odbijaju dalje uplate, a u toj fazi, izvršitelji, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvi, počinju prijetiti i iznuđivati još novca.

Srna saznaje da su osumnjičeni na ovaj način uzeli od oštećenih najmanje 100.000 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije