Presuda

Za ubojstvo invalida osuđen na zatvorsku kaznu od 18,5 godina

mensud_nnn_bih_20112015
21.11.2015.
u 06:00

Nesretni čovjek je s četiri hica pogođen u prsa i trbuh. Ubojica je znao da žrtva sa sobom ima novac, a ukrao je oko 20 tisuća maraka

Mensud Ahmetović, iz naselja Klisa kod Zvornika, danas je pred Vijećem Županijskog suda u Tuzli, kojim je predsjedao Huso Porobić, osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 18 i pol godina zbog ubojstva Vahidina Islamovića zvanog Tajo iz Sapne 29. ožujka ove godine, objavio je portal Faktor.ba.

Kršenje zakona

Ahmetović je zbog ubojstva osuđen na 18 godina, zbog nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari na četiri mjeseca, dok je zbog kršenja Zakona o nabavi, držanju i nošenju oružja Tuzlanske županije, osuđen na kaznu od tri mjeseca. Kako je u presudi navedeno, ubojica je 29. ožujka ove godine automobilom prevozio Vahidina Islamovića iz pravca Sapne do Živinica, te je, kada su stigli do mjesta Maline u blizini Živinica, zaustavio automobil.

- Znajući da on nosi novac, ispalio mu je četiri hica u predjelu prsa i trbuha. Tada je nastupila smrt. Potom je od ubijenog uzeo 17.200 maraka i 1525 eura. Tijelo je bacio u obližnji kanal, polio ga krečom i pokrio staklenom vunom i daskama - kazao je sudac Porobić. Ubojica je nakon počinjenog ubojstva otišao u svoje rodno mjesto gdje je zakopao oteti novac, dok je oružje ostavio kod svojih prijatelja.

Tijelo ubijenog Islamovića je pronađeno u jutarnjim satima 9. travnja ove godine. Po nalogu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije su obavili niz operativnih i istražnih radnji na terenu. Ahmetović je uhićen 10. travnja ove godine i od tada se nalazi u pritvoru. Ubojica je uhićen nepuna dva tjedna nakon ubojstva, a samo jedan dan nakon što je pronađeno tijelo ubijenog. Policija Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije odradila je odlično posao u ovom procesu. Odmah nakon što je otkriveno tijelo izvršeni su pretresi objekata i automobila na više lokacija na području Tuzlanske županije, a u suradnji s Centrom javne sigurnosti Zvornik su izvršeni pretresi i na tom području, kada je i pronađen ukradeni novac i poluatomatska puška koju je imao osumnjičeni.

Danas su održane i završne riječi na ovom suđenju. Tužitelj Damir Čačković je kazao kako ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost, a da je otežavajuća okolnost činjenica kako je Ahmetović ubio osobu s invaliditetom, te da je iskazao bezobzirnost. Tužitelj je tražio maksimalnu kaznu, dok je obrana, koja je tvrdila i da je treća osoba počinila ubojstvo, tražila oslobađajuću presudu za Ahmetovića.

Kršenje zakona

Osuđeni Ahmetović je tijekom suđenja davao kontradiktorne izjave. Saslušano je desetak svjedoka, uključujući i brata ubijenog i njegovu nevjenčanu suprugu, te nekoliko vještaka i inspektora Ministarstva unutarnjih poslova koji je vodio istragu. Izricanju presude je nazočio veliki broj članova obitelji ubijenog. Oni su, baš kao i tužitelj Čačković, bili nezadovoljni izrečenom presudom i smatrali su da je 18 i pol godina premalo za takvo brutalno ubojstvo čovjeka koji je uz to bio i osoba s invaliditetom. On je najavio kako će uložiti žalbu na presudu.*

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?