TUZLA

Zatražen pritvor za dva ruska državljana zbog pokušaja računarske prijevare

28.10.2020.
u 11:54

Postupajući tužitelj Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) je Općinskom sudu Tuzla uputio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za dva ruska državljana V.Z. (27) i V.B. (26) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao suučesnici počinili krivično djelo - računarska prijevara u pokušaju.

Postoji osnovana sumnja da su ova dva ruska državljana 26. listopada u ranim jutarnjim satima u tuzlanskom naselju Slatina došli do bankomata jedne banke i uporabom podesnog alata demontirali poklopac i načinili otvor u kojem se nalaze kablovi za kontrolu operativnog sustava.

Nakon toga su pokušali unijeti, oštetiti, izmjeniti ili prikriti računarske podatke ili utjecati na ishod elektronske obrade podataka, u čemu su spriječeni od radnika zaštitarske agencije, saopćeno je iz Tužiteljstva TŽ.

Osumnjičene su pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla odmah lišili slobode, obavljena je kriminalistička obrada, te su uz izvješće o počinjenom krivičnom djelu predani u nadležnost Tužiteljstva.

Prilikom pretresa ovih osoba pronađena je oprema i laptop koji su koristili pri pokušaju računarske prijevare.

Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene, navodi se u saopćenju.

Istražne radnje u ovom predmetu su u tijeku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije