Uhićenje na granici

Zbog kartica opet ‘pao’ vlasnik Soko-transa GP BiH

04.06.2016.
u 07:00

Graničari BiH su na prijelazu Karakaj kod Zvornika uhitili Envera Sokola Hodžića, zvanog Enker (65), iz Sarajeva, državljanina BiH i SAD-a, inače vlasnika tvrtke Soko-trans. Naime, provjerama pri njegovu prelasku iz Srbije u BiH utvrđeno je da ga Federalna uprava policije traži zbog krivotvorenja kreditnih i ostalih kartica negotovinskog plaćanja.

Nije prvo uhićenje

Inače, ovo nije prvi Enkerov ‘pad’ zbog manipuliranja bankovnim karticama. Kako smo pisali još prije nešto više od šest godina, bio je uhićen zajedno sa suprugom Sunitom u njihovom stanu u zeničkom naselju Odmut. Prethodno su inspektori FUP-a pratili njihovo kretanje u automobilu američkim oznakama, i to nakon prijave koja je došla od UniCredit banke, gdje su supružnici Hodžić, kako se navodilo, uz pomoć već poznatog sustava skeniranja kartica, krađom identiteta i PIN-a, koristili račune više državljana SAD-a s kojih su skinuli oko 5800 maraka.

- Sustav podrazumijeva da se posebnom mikrokamerom zalijepljenom na bankomatu snimi korisnik koji ukucava PIN, potom se uz laptop, posebne dodatke i uređaje izradi “klon” kartica, s koje se onda diže novac, pojasnili su stručnjaci. Istraga se vrlo brzo proširila i na ostale slučajeve sličnih bankovnih prijevara, ali je Enker nakon puštanja na slobodu u međuvremenu jednostavno netragom nestao pa je za njim raspisana međunarodna tjeralica.

U Sunitinu rodnu Zenicu

Koliko je već poznato, bračni par Hodžić prije gotovo sedam godina iz SAD-a doselio se u Sunitinu rodnu Zenicu. Jedno desetljeće su živjeli u gradu Beford, u državi Teksas, gdje su posjedovali tvrtku Soko-trans, koja je navodno imala i ispostave u BiH.

Nisu poznati razlozi povratka u BiH te razlozi preseljenja iz Sarajeva u Zenicu. U neslužbenim krugovima spominje se da su i ranije imali problema sa zakonom, odnosno da se protiv njih vodila istraga zbog sumnjiva poslovanja. Pojedini mediji su svojedobno objavili da su u akciji FUP-a uhićeni “visoki dužnosnici političke stranke BPS-a”, da bi u središnjici ove stranke i njenom Općinskom odboru u Zenici odmah demantirali ove informacije.

- Enver Hodžić se u BPS učlanio prije nekoliko mjeseci, i to u našem ogranku za Sjevernu Ameriku. Nije bio član nijednog tijela stranke u Zenici, Sarajevu, niti središnjici, pravdali su se u to vrijeme iz BPS-a, ističući da je puka slučajnost što su supružnici Hodžić na tadašnjem obnoviteljskom skupu BPS-a Zenica sjedili u prvom redu do predsjednika stranke Sefera Halilovića te se rukovali sa svim uzvanicima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije