njemačka policija u Dortmundu uhitila Hanefiju Prijića zvanog Paraga po Interpolovoj tjeralici iz Italije

Zidar Paraga uhićen za ubojstvo trojice Talijana

jhhg
29.10.2015.
u 06:15


Hanefija Prijić Paraga (52), po zanimanju zidar, ratni zapovjednik Treće bojne 317. brigade Armije BiH, uhićen je u zračnoj luci u Dortmundu po međunarodnoj tjeralici iz Italije zbog trostrukog ubojstva i krađe humanitarne pomoći još iz 1993. na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa.

Pri dolasku iz Tuzle

- Njemačka policija je bh. državljanina zaustavila čim je sletio iz Tuzle, potvrdio je Dževad Saldić, veleposlanik BiH u Frankfurtu. Kako je poznato, Paraga je 2001. kao naredbodavac strijeljanja u Travniku osuđen na 15 godina pa je služio kaznu u KPZ- u Zenica gdje je koristio sve pogodnosti smještaja rezerviranog za blaže prekršitelje zakona s kratkotrajnim kaznama, što je izazvalo negodovanje ostalih osuđenika. Poznato je kako se Paraga onesvijestio pri izricanju presude, ali se, kako je rekao, ‘nije žalio, iako nije kriv’. Prema toj presudi, nakon što su humanitarnu pomoć opljačkali, Paraga je naredio dvojici vojnika da odvedu u šumu i izrafalaju petoricu Talijana, a tada su se dvojica, Cristhian Penocchio i Agostino Zanotti, uspjela baciti na zemlju, izbjeći zrna i potom pobjeći. Paraga je kao zapovjednik u Armiji RBiH bio povezan sa zloglasnom postrojbom “Zulfikar” čija je pripadnica bila i Rasema Handanović Zolja koja je lani uhićena u SAD-u. Zolja je bila Paragina asistentica i pratiteljica tog 29. svibnja 1993. na planini Radovan. Ona je svjedok, a moguće i počinitelj likvidacije trojice talijanskih humanitaraca, ali Paraga na suđenju nikada nije otkrio kakvu je ona imala ulogu u tom zločinu. Sa Zoljom i Paragom tada je bio i njegov rođak Sabahudin

Prijić Dino.Upali u zasjedu

Nesretni Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti upali su u zasjedu Paraginih vojnika dok su vozili humanitarnu pomoć u Zavidoviće.
- Kada je putem iz Gornjeg Vakufa naišao humanitarni konvoj, koji se sastojao od teretnog kamiona s prikolicom i vozila lada niva, u kome su se nalazili talijanski državljani-dobrovoljci pri humanitarnoj misiji Brešanske inicijative solidarnosti, okrivljeni je izišao na put s manjom skupinom vojnika naoružanih automatskim puškama, dok su drugi ostali u zasjedi. Pod prijetnjom oružja, skrenuli su konvoj na šumski put. U mjestu Hraskršće su izvršili pretovar robe s kamiona i prikolice na traktore koje su dovezli mještani obližnjih sela - navodilo se u optužnici. Dvojica preživjelih kasnije su identificirali samo Paragu koji je bio i poslijeratni odbornik Stranke za BiH u Gornjem Vakufu. Ubijeni Guido Puletti je bio novinar koji se nakon preživljene torture u Argentini vratio u Italiju pa počeo izvještavati iz BiH. Jedan od ljudi o kojima je pisao u svojim tekstovima iz Zavidovića i Bosne bio je Jadranko Božanović, urednik Radio Zavidovića, koji je ubijen u svom domu 10. rujna 1995., u noći nakon što je Armija BiH zauzela Vozuću. Nikada nisu otkriveni ni ubojice Jadranka Božanovića, ni drugi ratni zločini na ovom području. Upravo s Paraginim dolaskom u Bojsku počeli su nestajati Hrvati u kanjonu Bistričke rike, točnije na mjestu Guser, na razdvajanju ceste prema rudniku Radovan. Na toj lokaciji nestali su Rafael Žilić i Ante Đepina iz Travnika te Mijo Milić Jerkin iz Krupe kod Uskoplja čije je tijelo kasnije identificirano zajedno s ubijenim Talijanima. Izvješća iz arhive Ujedinjenih naroda u New Yorku i iz arhiva u Bruxellesu Paragina skupina je opisana kao “naoružana banda koja operira s tridesetak vojnika iako u zasjedama pokazuje samo 6-10 vojnika”. Europski promatrači su naveli da je “zapovjednik Selmo Cikotić naredio dalju istragu incidenta s Talijanima”, ali se, suprotno tom navodu, pokazalo da takve istrage ustvari nije ni bilo, sve do upada specijalaca u Paragin dom 2000. Inače, Rasema Handanović, čiji identitet dugo nije bio poznat jer su je svi poznavali pod ratnim nadimkom Zolja, i Edin Džeko lani su izručeni iz SAD-a u BiH pod optužbom da su u Trusini kod Konjica, kao pripadnici postrojbe “Zulfikar” AR BiH, počinili pokolj nad 22 osobe hrvatske nacionalnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?