Zovu ga mali Monet

Čudo od djeteta - Dječakova 33 akvarela prodana za 150.000 funti

'KIERON00_nnn_kul_200810'
Foto: ''
1/4
23.08.2010.
u 09:30

Mali Englez s pet je godina zatražio kist i bojice i počeo slikati krajolik koji ga okružuje. To je djelo odrasla čovjeka, govorili su, ali nije bilo.

Zovu ga "mali Monet", i to s punim pokrićem, jer je 8-godišnji Kieron Williamson iz Norfolka toliko talentiran da svojim akvarelima ljude ostavlja bez daha! Mali Englez s pet je godina zatražio kist i bojice i počeo slikati krajolik koji ga okružuje. To je djelo odrasla čovjeka, govorili su, ali nije bilo. Samo potpis je na tim pejsažima dječje klimav! Sve ostalo odaje jasnu slikarsku zrelost. Samo tri godine otkako se pročulo za talentirano dijete koje kaže da je najlakše crtati krave, jer se ne treba puno mučiti s detaljima, Kierona su kritičari, kolekcionari i galeristi proglasili jednim od najuspješnijih modernih umjetnika. Dokaz? Samostalna izložba u rodnom Holtu u Norfolku. Za samo pola sata 33 su njegove slike prodane za 150.000 funti! Neki su kolekcionari potegnuli čak iz Arizone, New Yorka i Južne Afrike da bi se domogli koje Kieronove slike.

Otac i psiholozi ga štite

Došli su, pišu mediji, čak dva dana prije i utaborili se ispred galerije kako bi bili sigurni da neće propustiti kupnju. Ponude za kupnju stizale su i iz Tokija, Kanade, Njemačke... Lista čekanja za tili čas je brojala više od 700 strpljivih kupaca.

Zanimljivo je da otac "mini Moneta" teže podnosi gungulu od njegove majke; on je taj koji kuka da je Kieron samo mali dječak i moli da ga poštede navale. Psiholozi kažu da se ne treba iznenaditi ako Kieron za koju godinu odluči da više neće slikati, ma koliko bila "nezaustavljiva sila" koja ga sada tjera da slika zadivljujućim ritmom. I mediji nimalo ne mare za molbe da ga se poštedi: na njega navaljuju svi, od BBC-ja nadalje.

Uzeo papir i počeo crtati

Chanell 4 snimio je dokumentarni film o Kieronu, koji je vidjela i publika u Americi i u Australiji. Presudan je bio prvi obiteljski odmor u Devonu i Cornwallu. Kieron je do tada bio "na razini bojanke": roditelji bi mu nacrtali dinosura, a on bi ga obojio. Oduševljen krajolikom Cornwalla i Devona, zatražio je obični papir i počeo crtati vlastite slike. Njegov je talent prepoznala obiteljska prijateljica, umjetnica Carol Ann Pennington. Podučila ga je i pustila da sam kroči stazama čuda od djeteta!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?