Spektakl

Curiosity se uspješno spustio na Mars i poslao prve fotografije

Mars (1)
NASA
Autori: vmo/VLM, luc
05.08.2012.
u 23:07

Uz oduševljenje u NASA kontrolnom centru spuštanje kapsule Curiosity na Mars provedeno je uspješno i po planu

Curiosity, najveći i najnoviji rover američke svemirske agencije NASA-e, sletio je na površinu Marsa u 7.31 po srednjoeuropskom vremenu nakon putovanja dugog osam i pol mjeseci.

7.22 sati Prema planu spuštanja započeo je ulazak u atmosferu Marsa.

7.30 sati Padobran koji usporava kapsulu otvorio se prema rasporedu.

7.31 sati Uz oduševljenje u NASA kontrolnom centru spuštanje kapsule Curiosity na Mars provedeno je uspješno i po planu.

7.32 sati Curiosity šalje prvu fotografiju s Marsa.

7.35 sati Prema signalu koji stiže s Marsa u NASA-in centar, a šalje ga računalo rovera, sve je proteklo u najboljem redu i misija istraživanja Crvenog planeta odvija se po predviđenom planu.

7.47 sati  Ovo je veliki dan za NASA-u  i za cijeli američki narod. Vidjeti sliku s Marsa koju odašilje Curiosity bilo je nezaboravno. Ovo je veliki korak u  istraživanju svemira, a ovim ćemo prvi put moći utvrditi je li na Marsu ikada bilo nekog oblika života, kazao je za CNN John Holdren savjetnik predsjednika Obame za znanost.

8.20 sati Slijetanje na Mars bio je jedan od najtežih izazova ikad. U tome nije sudjelovao samo SAD već i neke druge zemlje, i napravljen je veliki tehnološki napredak. Naše vodstvo kroz ovakve projekte učinit će ovaj svijet boljim, kazao je na konferenciji za novinare Charlie Bolden direktor NASA-e.

Vrijeme do slijetanja naziva se "sedam minuta straha" zato što letjelica treba usporiti s brzine od 21.240 kilometara na sat do potpunog zaustavljanja na površini u točno određenim fazama i vremenskim razmacima. Slijetanjem upravlja računalo rovera, a svaka, pa i najmanja greška može misiju odvesti u propast. Po prvi puta će se slijetanje izvesti uz pomoć tzv. "nebeskog krana", s kojeg će Curiosity u zadnjoj fazi kablovima biti spušten na površinu Crvenog planeta.

Plan slijetanja:

- u 7.31 kapsula koja nosi Curiosity ulazi u atmosferu na visini od oko 125 kilometara pri brzini od oko 21.240 km/h

- na visini od 11 kilometara otvara se padobran, brzina je 1450 km/h

- na visini od 8 kilometara odbacuje se toplinski štit

- na visini od 1,6 kilometara kapsula i padobran se odvajaju. Curiosity i "nebeski kran" spuštaju se brzinom od 290 km/h

- pali se osam raketa kako bi se brzina smanjila na oko 2,75 km/h

- 12 sekundi prije slijetanja počinje manevar "nebeskog krana". Curiosity se spušta na kablovima a njegovih šest kotača se izbacuje za slijetanje

- Slijetanje! U trenutku doticanja površine kablovi se odvajaju i "nebeski kran" pada na sigurnu udaljenost od rovera koji počinje svoju misiju istraživanja Crvenog planeta, a koja bi trebala trajati najmanje dvije godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?