21. godina

Dan neovisnosti

Sabor
08.10.2012.
u 09:36

Na današnji dan 1991. Sabor RH nakon napada na Banske dvore raskinuo sa SFRJ

Iako je proteklih godina bilo puno prijepora oko datuma njegova održavanja, Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, u sjećanje na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnji SFRJ. Podsjetimo da je tadašnji Sabor Republike Hrvatske jednoglasno utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnjeg SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

JNA raketiranje

Dan prije zrakoplovi JNA raketirali su Banske dvore s namjerom likvidacije prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te članova tadašnje vlade i parlamenta. Napad je izveden u 15:03 sati i u njemu je poginula jedna osoba, a četiri su lakše ozlijeđene, a zbog te je agresije Sabor spomenutu odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom državom SFRJ donio na sjednici u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici. Za vrijeme predsjednika Franje Tuđmana Hrvatska je odlukom odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše države te ustvrdila kako ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ. Navedeno je i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose. U odluci stoji i da je Hrvatska, kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina, pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne asocijacije s drugim demokratskim državama, kao i da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

Odluka nakon moratorija

Saborska odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se RH obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je zahtijevala da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem. Nakon toga uslijedila je otvorena agresija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?