POSJET

Davutoğlu: \'\'Atmosfera u BiH jako pozitivna\'\'

Ahmet Davutoğlu
04.05.2012.
u 15:45

Cijeli Balkan trbao bi biti jedinstven prostor u miru

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoğlu rekao je danas u Sarajevu da su se u BiH dogodili veliki iskoraci od formiranja novog Savjeta ministara. \"Stekao sam dojam da je atmosfera u BiH jako pozitivna i da je očekuju bolji dani. Ova pozitivna atmosfera koja vlada od formiranja Savjeta ministara BiH trebala bi biti iskorištena i smatrati novim poglavljem\", izjavio je Davutoğlu na konferenciji za novinare nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. Prema njegovim riječima, vizija Turske je da cijeli Balkan bude jedinstven prostor u miru. Poručio je da će Turska aktivnim sudjelovanjem u zajedničkim ili mješovitim komisijama nastojati doprinijeti da i na tom planu odnosi dvije zemlje budu konkretizirani.

\"Povećati ćemo resurse sa kojima raspolažemo da bi povećali ove odnose. Učiniti ćemo sve da podržimo projekte koji će zaposliti veliki broj ljudi\", naglasio je i ocijenio da je za privlačenje investicija važno kakav međunarodni imidž ima BiH. Ocjenjujući da će članstvo BiH u NATO doprinijeti da ljudi imaju više povjerenja u BiH, naveo je da snažnu podršku BiH na tom putu ne daje samo Turska, nego i zemlje u regiji - Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Albanija... Napominjući da će u BiH uskoro biti održan trojni sastanak BiH, Srbije i Turske, Davutoğlu je priopćio da je pozvao Lagumdžiju i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevandu da zvanično posjete Tursku. Lagumdžija je rekao da su još jednom razgovarali o neposrednim aktivnostima u međusobnoj suradnji koja se tiče euroatlantskih integracija i podrške koju je Turska pružila BiH ne samo kada su u pitanju NATO i EU i regionalna suradnja, nego svi oblici integriranja i povezivanja BiH u globalnim okvirima. Informirao se i o aktualnim događajima oko usvajanja budžeta, razgovorima koji se vode o modalitetima primjene odluke \"Sejdić i Finci\", te razmjeni mišljenja o nekim točkama koje su predmet političkih razgovora kao što su lokalni izbori u Mostaru i Srebrenici.

Turska je deveta zemlja po rangu direktnih stranih investicija u BiH i spremna je dati poticaje svojim tvrtkama koja žele ulagati, istaknuto je na današnjem sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i šefa turske diplomacije Ahmeta Davutoğlua.Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja o trenutnoj situaciji u BiH a Bevanda je zahvalio na prijateljskoj podršci koju Turska pruža BiH, posebno u dijelu ekonomske suradnje. \"Naš cilj je da stvorimo kvalitetnije uslove za konkretizaciju ekonomske suradnje. Moramo ukloniti sve prepreke koje stoje na putu vašim poduzetnicima. Učiniti ćemo sve da unaprijedimo naše odnose\", poručio je Bevanda.

Komentara 2

DU
Deleted user
18:24 04.05.2012.

Ovaj Davutoglu kao da je pao sa marsa: atmosfera u BiH jako pozitivna. Ustvari trebao bi odmah povuci Turskog veleposlanika zbog zbog krive procjene situacije, i krivog izvjescavanja. BiH je u raspadu a ovaj ga obavjestava da je atmosfera pozitivna.

BR
brcak108
13:36 05.05.2012.

BiH nije u raspadu,problem je sto \"nasi\" politicari kada su sanjime vjerorajatno mu govore sve drugo samo ne istinu.Rjesenje-mijenjati politicare,pod hitno...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?