OŠTRE OSUDE

Deložacija kardinala tragedija je za hrvatski narod u BiH

puljić
Arhiva VL
11.11.2010.
u 09:05

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je jučer pismo predsjedniku Općinskog suda u Sarajevu u kojem moli da se deložacija kardinala Vinka Puljića odgodi

Skandalozna odluka o deložaciji kardinala Vinka Puljića uzburkala je cijelu regiju. Osude dolaze sa svih strana, od studenata do visokih dužnosnika iz BiH i Hrvatske. Jedna od takvih osuda je i od HSP-a BiH.

Protupravno useljenje

Naime, Hrvatska stranka prava BiH oglasila se priopćenjem za javnost u kojem najoštrije osuđuje rješenje sarajevskog suda o deložaciji kardinala Vinka Puljića iz dijela njegove rezidencije u zgradi Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu. U priopćenju se navodi kako će provođenjem postupka deložacije, zakazane za 17. studenoga, doći do dodatnog porinuća bosanskohercegovačkog društva.

“Riječ je o skandaloznom činu, čijom će se provedbom prouzročiti duboke i trajne posljedice. Niti jedan Hrvat i katolik se ne može osjećati sigurnim i zaštićenim u zemlji u kojoj je moguće deložirati kardinala iz dijela upravne zgrade Nadbiskupije s namjerom da taj dio pripadne osobi koja je nasilno useljena kako bi špijunirala djelovanje Vrhbosanske nadbiskupije i koja nikada nije ostvarila stanarsko pravo.

Takvo nekadašnje protupravno useljenje bilo je u skladu sa sivilom prošlog režima. Odluka suda o deložaciji nadbiskupa Puljića je povratak u to sivilo.

Štoviše, riječ je o guranju bh. društva u potpuni mrak, veći nego ikada prije. Ne samo da će čin deložacije kardinala djelovati tragično po hrvatski narod u BiH nego će ojačati osjećaj nesigurnosti kod svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost”, navodi se u priopćenju. Iz HSP-a apeliraju na sve mjerodavne državne i strane dužnosnike da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi deložacija bila spriječena te pozivaju sve političke stranke da jasno osude čin deložacije.

“Vjerujemo kako je osuda ovog čina jedinstven stav svih građana Bosne i Hercegovine.

Na dan zakazane deložacije vodstvo i članovi Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine doći će na samo poprište tog sramotnog čina, kako bi iskazali svoju punu potporu Katoličkoj crkvi i kardinalu Vinku Puljiću”, stoji u priopćenju. Također, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je jučer pismo predsjedniku Općinskog suda u Sarajevu Goranu Salihoviću zbog zakazane deložacije iz dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa.

Odgoda deložacije

U pismu se, između ostalog, navodi: Imajući u vidu da je ova vijest u značajnoj mjeri uznemirila javnost i građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te nemajući namjeru procjenjivati i komentirati odluke sudova u BiH, ovim putem Vas molim da u skladu sa svojim ovlastima poduzmete određene korake radi odgode navedene deložacije.”

U Behmenovom pismu dalje stoji: “Grad Sarajevo je spreman zajedno s vlastima Sarajevske županije i Općine Centar Sarajevo iznaći moguće rješenje pitanja stambenog prostora za obitelj Smajović, ali s obzirom da je u tijeku postupak konstituiranja županijske zakonodavne i izvršne vlasti, bilo bi potrebno sačekati završetak tog postupka, koji će, najvjerojatnije, biti okončan u drugoj polovini prosinca ove godine.”

Zbog navedenih razloga, a naročito vodeći računa o značenju i ulozi vjerskih zajednica, kao i uvažavajući vrijednosti multietničkog i multivjerskog suživota u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, Behmen se nada se da će njegova molba biti uvažena te da će deložacija biti prolongirana do druge polovine prosinca ove godine, a dotada obećava da će Grad Sarajevo uložiti “maksimalne napore da se ovaj problem riješi, i to na način koji će biti zadovoljavajući za sve strane i kojim će se ispoštovati principi pravičnosti i očuvanja civilizacijskih vrijednosti.”

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
00:24 12.11.2010.

u ovomu svemu sto se dogadja nigdi nissam procita sto drug zeljo staljin misli o tomu.a ja on je zabranio i da se pravi crkva u sarajevu to su ti nasi \"rvati \"

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?