PROMJENA

Devetogodišnja škola se uskoro ukida i vraća se osam razreda

OŠ Gundulićeva (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
11.04.2011.
u 08:30

Županije s hrvatskom većinom u FBiH inicirat će projekt ukidanja devetogodišnjeg obrazovanja. Inicijativa će uskoro biti objavljena i u javnosti

“Više štete nego koristi”, rečenica je kojom je Roditeljsko vijeće Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Livna okarakteriziralo uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja i zbog čega će idućih dana od mjerodavnih županijskih tijela vlasti tražiti njegovo ukidanje.

Vratiti osam razreda

Njihovu inicijativu, sudeći prema reakcijama, pridružit će se 90 posto roditeljskih vijeća u osnovnim školama FBiH. “Podržali bismo devetogodišnji školski sustav obrazovanja da funkcionira. Ali on niti u jednom segmentu ne funkcionira, osim što šteti i djeci i predavačima, a na kraju i roditeljima”, poručuju članovi Roditeljskog vijeća Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Livna. Prema informacijama koje smo dobili, neke županije s hrvatskom većinom uskoro će izići i sa službenom inicijativom da se ukine devetogodišnje obrazovanje. Do konačne odluke provest će se javna rasprava, sondirati mišljenje nastavnika, roditelja. Naši sugovornici ističu da im ovakvu odluku valjda neće ukinuti Ured visokog predstavnika ili nova Vlada Federacije BiH jer, prema posljednjim odlukama Ustavnog suda Federacije BiH, obrazovanje spada u ingerenciju županija.

I nastavnici protiv

Premda je do službene odluke još dalek put, već je ponuđen novi koncept prema kojemu će se ubuduće na kvalitetniji za roditelje i predavače manje stresan način obrazovati njihovi mališani. To je sustav jedan plus osam koji se primjenjuje u državama članica Europske unije, ali i susjednoj Republici Hrvatskoj. Prema tom konceptu, djeca bi imala obvezan jednogodišnji predškolski odgoj, a potom bi pohađala osam razreda osnovne škole. U tom slučaju, ističu članovi RV-a, ne bi došli u situaciju da se djeca moraju po deset kilometara voziti do svoje devetogodišnje škole, i da im tamo strane jezike, matematiku ili neki drugi predmet zbog nedostataka kvalitetnog predavačkog kadra predaju studenti. Prva županija s hrvatskom većinom koja će pokrenuti ovo pitanje je, kako doznajemo, Zapadanohercegovačka, koja bi sljedećih nekoliko mjeseci trebala izaći i sa službenim prijedlogom o ukidanju devetogodišnjeg obrazovanja. Službenih izjava o ovom pitanju zasad još uvijek nema, ali je s mjerodavnih pozicija u županijskoj vlasti potvrđeno da se takav prijedlog priprema. I članovi Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja tvrde da je uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja jako loše pripremljen projekt o kojem bi se trebalo ozbiljno raspraviti. Od standarda EU-a o kojima je pričao OESS, obrazovanju nije ostalo ništa.

Komentara 2

Avatar gmail
gmail
10:12 11.04.2011.

Ovo je samo mučenje djece, roditelja, nastavnika, a najviše obitelji.

AP
apavlovi
15:57 11.04.2011.

Prije 6 godina smo u Žepču imali problem oko uvođenja ovog sustava i tada smo kazali da će ovo biti više štete za djecu nego koristi.Imali smo veliku podršku naroda ali od vlasti smo imali samo opstrukcije.Eto fala bogu da su konačno ljudi prepoznali ono na što smo davno pokušali ukazati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?