Sindikat ZHŽ

Devetogodišnje obrazovanje ima svoje brojne prednosti

djaci
VL FOTO
03.05.2012.
u 10:47

Kazano je kako se kroz igru u malim koracima razvija samostalnost, sloboda u izražavanju, puno je lakša i brža socijalizacija...

Sindikat osnovnih i srednjih škola Zapadnohercegovačke županije odlučno se protivi odluci županijske Skupštine da se nastava za prvi razred devetogodišnjeg osnovnog školovanja sa sadašnjeg jednogodišnjeg trajanja skrati na samo tri mjeseca.

Preispitivanje odluke

Takav stav i zaključak usvojen je na zajedničkom sastanku predsjedništava županijskih sindikalnih udruga osnovnih i srednjih škola u Grudama i o tome izdano priopćenje za javnost u kojem se zahtijeva preispitivanje i ukidanje te odluke, a od mjerodavnog ministarstva i Skupštine traži se da se o svemu tome što prije očituju jer će “u protivnom biti prinuđeni posegnuti za svim dopuštenim vidovima sindikalne borbe”.

U obrazloženju svoga stajališta i zahtjeva sindikalna vodstva kažu da je Sindikat prikupio mišljenja o učinku devetogodišnjeg obrazovnog sustava u osnovnim školama u županiji i da dosadašnja iskustva pokazuju samo pozitivne strane: početna znanja usvajaju se neopterećeno, kroz igru u malim koracima, razvija se samostalnost, sloboda u izražavanju i istraživanju nastavnih sadržaja, puno je lakša i brža socijalizacija, takav poseban način rada omogućava svima, djeci bez ikakvog predznanja i onima s velikim predznanjem, da im u školi bude zanimljivo i da stječu nova znanja, vidljiv je daleko veći napredak u radu s djecom s posebnim potrebama i drugo, stoji u priopćenju Sindikata.

Ogorčenje učitelja

Za samo tri godine rada po devetogodišnjem obrazovnom sustavu uočene su brojne prednosti, takva nepromišljena, hirovita i neozbiljna odluka Skupštine da skrati, bolje reći ukine prvi razred devetogodišnje škole, izazvala je ogorčenje kod svih učitelja, očigledno je da se odlučivalo bez prethodne temeljite stručne analize i njezina svrha sigurno nije na dobrobit djece, stoji u priopćenju čelništva školskih sindikata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?