INICIJATIVE

Devetogodišnje školstvo ne žele roditelji ni struka

OŠ Gundulićeva (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
12.05.2011.
u 09:36

Sindikat prosvjetnih djelatnika: sustav je loš i nije tehnički pripremljen

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja BiH i predstavnici Vijeća roditelja iz većine županija s hrvatskom većinom smatraju da postojeći sustav devetogodišnjeg obrazovanja nije ispunio svoj zadatak, zbog čega će pokrenuti inicijativu o njegovu ukidanju.

Nazadovoljni i nastavnici

Unatoč tvrdnjama pojedinih županijskih ministarstva znanosti, kulture i sporta (kao premjerice Hercegbosanske županije) da je devetogodišnje obrazovanje dobro, ali samo treba izvršiti racionalizaciju mreže osnovnih škola, većina predstavnika Vijeća roditelja javila se u našu redakciju s inicijativom da se ovakav sustav obrazovanja djece u što žurnijem roku ukine. Uz predstavnike vijeća roditelja s prostora Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije, za ukidanje devetogodišnjeg obrazovanja deklarativno su se izrazili i predstavnici Vijeća roditelja iz Hercegovačko-neretvanske županije. Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Ibrahim Halvadžija također tvrdi da je sustav devetogodišnjeg obrazovanja u ovakvim materijalnim i tehničkim okolnostima projekt koji zadaje glavobolje i djeci, njihovim roditeljima, ali i pedagoškim djelatnicima. “Projekt nije dobro pripremljen. Nema, prije svega, primjerenih tehničkih, ali ni kadrovskih preduvjeta za primjenu jednog ovakvog vida obrazovanja djece”, tvrdi Halvadžija navodeći da mu svaki dan stižu pritužbe od prosvjetnih djelatnika na postojeći sustav obrazovanja u osnovnim školama. Za razliku od Vlade ZHŽ-a koja ozbiljno razmatra mogućnost ukidanja devetogodišnjeg obrazovanja, njihove kolege u Vladi HBŽ-a smatraju da je sustav u redu.

Racionalizacija škola

“Tvrdnja da devetogodišnje obrazovanje ne funkcionira ni u jednom segmentu, osim što šteti i djeci i predavačima, a na kraju i roditeljima - ne stoji, budući da roditeljska vijeća nisu ni stručna, ni kompetentna procjenjivati ni ocjenjivati devetogodišnji obrazovni sustav. Za razliku od toga, oni mnogo toga mogu učiniti na poboljšanju uvjeta rada zagovaranjem racionalizacije školske mreže osnovnih škola, čime bi se stvorili uvjeti mnogo kvalitetniji od postojećih i jednaki za svu djecu”, stoji u reakciji Ministarstva prosvjete, kulture i športa HBŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?