Modra tvrđava

Dinamo nikad nije primio manje pogodaka u Europi

\'Club Bruges\' Marcos Camozzato (L) and Dorge Kouemaha (R) chase Dinamo Zagreb\'s Leandro Cufre (25) and Igor Biscan during their Europa League Group D soccer match at the Jan Breydel stadium in Brug
Reuters
06.11.2010.
u 10:56

Dinamov kapetan odigrao je 118 utakmica za Liverpool, nakon toga je niz godina bio izgubljen. Vaha ga je preporodio, pogotovu psihički.

Dinamo je nekoliko puta bio na pragu prezimljavanja u Europi. No, te snove generacija uglavnom bi rušile pogreške modrih obrana. Puno puta vidjeli smo pogotke primljene "na Dinamov način". Posljednji takav u igri protiv AEK-a u Solunu, kad je Bišćan bio nepažljiv. Srećom po modri puk, što se Europe tiče, bio je to jedini pogodak.

Trener najzaslužniji

U čemu je tajna nove obrane modrih. Naime, prijašnje su obrane uglavnom bile ili neiskusne (u sezoni 2007./2008. Etto i Drpić imali su 26 godina, Čale i Schildenfeld 22) ili pak mješavina iskustva i mladosti (kada je igrao Robert Kovač). Danas je Dinamova obrana bliža veteranskim godinama. Naime, Bišćan i Cufré navršili su 32 godine, Tonel 30, jedino po godinama strši 18-godišnji Vrsaljko?

– Nema dvojbe da im je to što imaju više od trideset godina veliki plus, pogotovu kada nemaju problema s ozljedama. Ali, nemojte zaboraviti da su igrali u jačim ligama, u Engleskoj, Italiji, Portugalu, imaju reprezentativnog iskustva. A Vrsaljko je toliko napredan, igrao je uglavnom kao da je njihov vršnjak – rekao je Otto Barić, koji pomno prati Dinamove igre.

Jedan gol u Europi, samo dva u prvenstvu i niti jedan primljeni gol u kupu u ukupno 17 utakmica, statistika je od kada je strateg plavih Vahid Halilhodžić. Prije njega je Velimir Zajec u četiri prvenstvena ogleda primio šest pogodaka, a u Europi također u četiri susreta šest pogodaka. No, istina, obrana nije bila ista. Naime, Tonel je došao u Maksimir tek kada je momčad preuzeo Vahid Halilhodžić.

– Rukopis jednog trenera vidljiv je na igrama momčadi, a posebno u igračkoj disciplini. A ona nikada nije bila veća. To je zasluga trenera. Vaha ima europskog iskustva, zna da bez ozbiljnosti u obrani nema europskog dosega. To je kao pravilo – misli bivši Dinamov komandant obrane, i to u generaciji s kraja 90-tih, Goran Jurić.

Kelava odličan

Jedan od ključeva ovog uspjeha je "novi" Igor Bišćan. Naime, europski prvak iz 2005. godine sa slavnim Liverpoolom, u čemu je i te kako sudjelovao, ali ne na poziciji stopera, nakon povratka u Dinamu izgledao je kao bivši igrač, sve dok mu Vaha nije rekao:

– Ti si kapetan, pa se i ponašaj i igraj kao kapetan.

Bišćan je to prihvatio. Nakon brojnih mušica koje su mu se pojavljivale tijekom karijere, sada se vidi da iskustvo, psihički mir i povjerenje trenera otkrivaju koliko je Beli zapravo kvalitetan igrač. Ali samo kada je maksimalno usredotočen na nogomet.

Nismo zaboravili niti mladog vratara Kelavu, koji se ne boji, koji je hrabar i ove jeseni doista sjajno brani za modre.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije