U selu Grab

Dio hlebinske škole stvara se i u ljubuškoj općini

Slikari
27.09.2012.
u 10:13

Slikari Zlatko Kolarek, Stjepan Pongrac, Vladimir Dolenec, Stanko Sabol, Đurđica Balog, Drago Marelja bit će u Ljubuškom do nedjelje, 30. rujna

Ljubuški i njegovi žitelji, a posebice ljubitelji likovne umjetnosti, imaju čast da su im došli u posjet ugledni likovni umjetnici.

Slikari naive

U selu Grab održava se likovna kolonija u kojoj sudjeluju slikari naivne umjetnosti iz Hlebina: Zlatko Kolarek, Stjepan Pongrac, Vladimir Dolenec i Stanko Sabol te još dvoje slikara naive iz Slavonije: Đurđica Balog iz Križevaca i Drago Marelja iz Đakova. Društvo im pravi domaći kipar naivac, Radojko Kraljević. Došli su u nedjelju, 23. rujna, i bit će cijeli ovaj tjedan, do nedjelje, 30. rujna. U lijepom ranojesenskom hercegovačkom krajoliku, u mirnom i ugodnom dvorišnom ambijentu obiteljske kuće Zore Bebić, umjetnici stvaraju svoja djela, slikaju različite motive na način dobro nam poznate i u svijetu znane hlebinske škole.

- Hlebinska slikarska škola je najpoznatija škola naivnog slikarstva u svijetu. Začetnik je Ivan Generalić, on i Ivan Mraz su prva generacija, a onda dolaze iz druge generacije vrhunski proslavljeni slikari: Josip Generalić (Ivanov sin), Mijo Kovačić, Ivan Večenaj, Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Dragan Gaži, Franjo Filipović i plejada drugih. Mi smo treća generacija koja nastavlja tu tradiciju slikanja na staklu i na platnu, iako je naivno slikarstvo u Hlebinama i okolici, ipak, najpoznatije po slikanju na staklu uljanim bojama. I ovdje svi slikamo uljanim bojama na staklu i sve slike koje naslikamo ostat će ovdje u Ljubuškom, u galeriji Majka u Franjevačkom samostanu na Humcu - objašnjava nam Zlatko Kolarek, predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Ugodno je družiti se s uglednim slikarima, veoma su ljubazni i komunikativni, rado pričaju i pokazuju svoja djela.

Zakazala podrška

Organizator likovne kolonije u Grabu, Vinko Galić, predsjednik Umjetničke kolonije “Drago Galić”, napravio je pravu stvar, pun pogodak, organiziranjem ovakve kulturne priredbe. No, na žalost, svi drugi koji trebaju stajati i podržati je, a prije svega općina Ljubuški, su zakazali. Iz općinske vlasti su dali obećanje da će pomoći i poduprijeti koloniju, no u posljednji tren su odustali uz obrazloženje da novaca nema zbog izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?