Od jeseni u Mostaru

Diploma američkog sveučilišta vodi i do zaposlenja u Googleu

Koledz
21.07.2012.
u 10:34

Do sada zaposleno 75 % studenata AUBiH-a, a 15 % nastavilo školovanje

Američki univerzitet u BiH počeo je s upisom studenata za školsku 20012./2013. godinu na svoja četiri kampusa u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru i Sarajevu, na četiri fakulteta: Američka škola ekonomije, Američka škola državne uprave, Američka škola tehnologije i Američka akademija modernih umjetnosti.

Pokazatelji uspjeha

“Ponosni smo što upisujemo novi naraštaj studenata Američkog univerziteta u BiH i cilj nam je i ove godine formirati radne skupine koje su sačinjene od optimalnog broja studenata od 15 do 20 kako bi studenti pokazali što veću moguću razinu interakcije i produktivnosti. Sigurni smo da će i u novoj generaciji, kao i u prethodnim, biti pozitivnih primjera studenata koji su na našem univerzitetu stekli znanja koja su im omogućila da se zaposle u reprezentativnim domaćim i stranim kompanijama i organizacijama poput Generali PPF Holdinga, USAID-a, PricewaterhouseCoopersa, ali i Googlea, jednog od najpoželjnijih poslodavaca. Statistike pokazuju da je po završetku dodiplomskog studija od 2006. do 2011. godine zaposleno 75% studenata, dok je 15% studenata nastavilo magistarske studije”, istaknuo je Denis Prcić, predsjednik Američkog univerziteta u BiH. Na četiri programa AUBiH-a studenti imaju mogućnost da stječu znanja na inovativan način i da se educiraju po američkom sustavu obrazovanja. Nastavni program nudi posebne metode učenja i predavanja, s akcentom na komunikaciju i suradnju profesora i studenata. Studenti stječu i praktična iskustva kroz rad na studijama slučaja Harvard businessa i na taj način se pripremaju da učinkovito rješavaju zadatke i profesionalno postupaju u određenim poslovnim situacijama. Američka škola ekonomije omogućava studentima da razviju vještine za primjenu logičkog, kritičkog i kreativnog rješenja problema s kojima će se svakodnevno suočavati u globalnom poslovnom okruženju.

Studij se zasniva na tri ciklusa i tri različita odsjeka koji studentima nude specijalizaciju iz oblasti međunarodne ekonomije, međunarodne prodaje, marketinga i međunarodnih financija. Vještine i znanje stečeno studiranjem na Američkoj školi ekonomije omogućava zaposlenje u bankama, osiguravajućim kućama, internacionalnim kompanijama, burzama, nevladinim organizacijama, te na različitim pozicijama u vladinim institucijama, javnom sektoru, agencijama, marketinškim kućama, u medijima kao i u istraživačkim institutima, te u tvrtkama orijentiranim ka izvozu, trgovinskim komorama, nevladinim organizacijama s internacionalnim fokusom, ministarstvima trgovine, ministarstvima vanjskih poslova i internacionalnim organizacijama poput Internacionalnog Monternog Fonda itd.

DIplomacija

Za studente zainteresirane za znanja iz domene politologije, diplomacije, suvremene komparativne političke teorije i političkih sustava kao i međunarodnog komparativnog prava AUBiH nudi program Američke škole državne uprave. Na ovom programu fokus je na praktičnom radu i izučavanju slučajeva vrhovnih sudova zapadne Europe i usporedba istih sa slučajevima Vrhovnog Suda u SAD-u. Studenti intelektualne sposobnosti razvijaju kroz debate, diskusije i praktične simulacije slučajeva. U sklopu programa značajna pozornost se posvećuje diplomatskim odnosima, međunarodnoj i domaćoj političko-ekonomskoj klimi, te važnim pitanjima vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije i Bosne i Hercegovine. Nakon završenog fakulteta, studenti odsjeka za Međunarodno pravo, Međunarodne odnose i diplomaciju, Međunarodnu sigurnost posao mogu tražiti u domaćim i međunarodnim političkim organizacijama, ministarstvima vanjskih poslova te u različitim nevladinim organizacijama i korporacijama. Treći program koji nudi AUBiH je Američka škola tehnologije karakteristična po novom pristupu studiranja tehničko-tehnoloških disciplina.

Studenti su u mogućnosti da slušaju predavanja iz oblasti informacijskih tehnologija i industrijsko-tehnološkog menadžmenta. Predmeti kao i knjige su u skladu s najsuvremenijim američkim studijskim programima i temeljeni su na značajnim tehničko-tehnološkim dostignućima američkog gospodarstva i razvojno-istraživačkih instituta. Studij industrijsko–tehnološkog menadžmenta priprema studente za tehničko-tehnološke i menadžerske poslove u oblasti proizvodnje i eksploatacije prirodnih dobara. Američka akademija modernih umjetnosti kroz dodiplomski studij grafičkog i multimedijskog dizajna obrazuje studente koji postaju osposobljeni za kompleksne realizacije multimedije i za grafički dizajn. Glavni cilj studija je sustavno školovanje mladih kadrova za potrebe tržišta. Studenti stiču kompleksno znanje iz teorije, softwarske naobrazbe za realizaciju multimedije, iz programiranja, te znanje i praksu iz raznih oblasti multimedije, poput digitalne fotografije, videa, zvuka i TV produkcije što izdvaja ovaj program u odnosu na srodne studije u zemlji i reghiji


Mogućnosti zaposlenja

Nakon završenog fakulteta, diplomanti Američke akademije modernih umjetnosti su kvalificirani da pronađu posao u tvrtkama koje se bave web i drugim produkcijama iz različitih sfera multimedije Američki univerzitet studentima omogućava studiranje po jedinstvenom američkom sustavu obrazovanja kroz stipendiranje brucoša i transfer studenata. Besplatan semestar na AUBiH je omogućen svim transfer studentima sa srodnih fakulteta u oblastima ekonomije, menadžmenta, prava i tehnologija. Krajnji upisni rok na sve programe AUBiH-a je 10. rujna. Kandidati koji su kvalificirani za upis su oni koji su završili četiri godine srednje škole ili oni s međunarodnim bakaleuratom. Kandidati će biti testirani u osnovnim vještinama i znanju matematike i engleskog jezika. Obrazac za zahtjev je dostupan na AUBiH web stranici www.aubih.edu.ba, kao i lista dokumenata koju je potrebno dostaviti da bi se prijavilo za dodiplomske studije. Sve zahtjeve pregleda komisija koja testira i ocjenjuje sve kandidate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?