REVIZIJA

Direktoru čak 1000 maraka naknade za odvojen život

birokracija
Željko Lukunić
28.08.2010.
u 10:20

Revizija je otkrila da službenici Uprave za neizravno oporezivanje imaju naknade za odvojen život u iznosu od 400 maraka. Samo je direktor Kemal Čaušević sebi odobrio naknadu za odvojen život u iznosu od čak 1000 maraka

U javnost je napokon procurilo izvješće o reviziji Uprave za neizravno oporezivanje (UNO). Kao i u većini drugih državnih institucija, i u ovoj je pronađeno niz nepravilnosti u radu. One se uglavnom odnose na kršenje zakona od Kamala Čauševića, kojem je mandat direktora davno istekao, ali se i dalje nalazi na ovoj poziciji. Naravno, revizorima ovaj apsurd nije promaknuo.

Izbor direktora

- Za učinkovito funkcioniranje UNO-a i kvalitetno obavljanje zakonom povjerenih dužnosti, nužno je imati uspostavljenu stabilnu upravljačku strukturu. Takva struktura se može osigurati pravodobnim pokretanjem i završetkom zakonom predviđenih procedura izbora direktora i članova Upravnog odbora od nadležnih institucija - navodi se u izvješću revizora. Naravno, to sada nije slučaj jer da se provodi zakon, već odavno bi na ovom mjestu bila osoba koja je prema raspisanom natječaju imala najveći broj bodova. Osobito je zanimljivo revizijsko izvješće kada su u pitanju plaće i naknade zaposlenima. Tako je utvrđeno da se naknada za odvojeni život plaća 400 KM, dok se samo direktoru UNO-a, tj. Kemalu Čauševiću ista naknada plaća u iznosu 1000 maraka. - Prema našim saznanjima, navedeno pravo na naknadu crpi se iz ugovora koji je sklopljen između direktora i predsjednika Upravnog odbora na početku mandata, međutim, navedeni ugovor nije nam prezentiran tijekom revizije - stoji u revizorskom izvješću. Kako neslužbeno doznajemo, sporni ugovor su potpisali Kemal Čaušević i prijašnji predsjednik Uprave za neizravno oporezivanje Peter Nicol. Sporni ugovor se trenutno nalazi daleko od očiju javnosti. I tu nije kraj nelogičnostima po ovom pitanju. Jedan dio službenika ima pravo na naknadu za odvojen život ako im je radno mjesto udaljeno od doma 140 kilometara, dok drugi imaju pravo na naknadu ako im je dom udaljen od radnog mjesta 100 kilometara. Kakva je razlika i po kojoj logici je donesena ova odluka - nije poznato. Nered vlada i po pitanju isplata jednokratnih stimulacija službenicima za 2009. Oni se kreću u rasponu od 100 do 4084 marke, što je prilično nevjerojatno. Naravno, može se pretpostaviti tko je dobio naknadu veću od 4000 maraka, odnosno iznos koji prosječni umirovljenik dobije za godinu i pol dana.

Interni akti


- Revizija je mišljenja da bi zaposleni u ovoj upravi trebali ostvarivati ista prava glede naknada, kao i zaposleni u drugim institucijama BiH, u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama. Preporučujemo čelnim ljudima Uprave za neizravno oporezivanje da u skladu s odredbama Zakona o plaćama i naknadama, odnosno podzakonskim aktima izrade interni akt kojim bi bilo riješeno pitanje isplate novčanih nagrada, odnosno stimulacija zaposlenima u Upravi - precizira se u izvješću revizija. Prema proračunu UNO-a za prošlu godinu, koji je dostavljen revizorima, na putne troškove je potrošeno nešto više od pola milijuna maraka, dok je za telefonske i poštanske usluge izdvojeno 2,4 milijuna maraka. Za tekuće održavanje je potrošeno tijekom prošle godine 876.000 maraka, dok je za nabavu materijala izdvojeno 1,3 milijuna maraka. Kako su nam rekli u sindikatu Uprave za neizravno oporezivanje, ovo revizorsko izvješće je dugo skrivano od očiju javnosti, a direktor Kemal Čaušević kojemu je prije skoro dvije godine istekao mandata je nekoliko puta posjetio revizore pokušavaju ublažiti konačni nalaz.

Ipak, sudeći prema onome što se nalazi u izvješču i svim nepravilnostima koje su otkrivene, a izdvojili smo samo najzanimljivije, Čaušević ipak nije uspio u svojim namjerama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?