ratni zločin u dalju

Djevojku (20) brutalno silovali pred roditeljima, sestrama i bratom

sud, sudnica
Davor Puklavec/Pixsell
07.05.2013.
u 15:50

Oca su premlatili također pred cijelom obitelji, a u jednom mu je trenu Radošević, sumnjiči se, zabio injekciju s crvenom tekućinom u vrat

Ruke su mu svezali iza leđa i stavili nož pod vrat. Otac je, tako, mogao samo bespomoćno promatrati kako mu pred očima siluju 20-godišnju kćer.

- Sad ćeš vidjeti što će se desiti! - najavio je Ljubinko Radošević (59) stravičnu scenu koja se zbivala u kolovozu 1991. u okupiranom Dalju nedaleko od Osijeka. Da bude još gore, mučnim su trenucima u njihovu domu svjedočili i majka te dvije maloljetne sestre, kao i 10-godišnji brat. Puške su im bile uperene u glavu, a majci je pod bradom bio i nož. Radošević je djevojku gurnuo u ruke Vojislavu Grčiću (51) koji je, tereti se, s pokojnim Nikolom Puačom nasrnuo na nju. Svukli su ju i bezumno silovali. Radošević je potom u kuću dozvao i nepoznatog pripadnika Teritorijalne obrane pa je i njemu naredio da se iživljala nad mladom ženom.

Dvojcu je u utorak u Osijeku počelo suđenje za ratni zločin nad šesteročlanom obitelji. Ne smatraju se krivima. Toga kobnog 1. kolovoza, nakon krvavog napada na policijsku postaju i pada sela, naoružani je Radošević s "kolegama" iz TO razvalio vrata njihova doma pa su "glavu obitelji" pretukli pred očima supruge i djece. Kada je pao, nastavili su ga udarati vojničkim čizmama. U jednom trenu, Radošević mu je zabio u vrat injekciju s crvenom tekućinom. Premlaćenog i omamljenog, odvukli su ga na nepoznato mjesto. Na ipitivanje su ga istoga dana, tereti se, odveli i Grčić, Puača te još jedan muškarac. Na povratku su mu naredili neka iz kuće pozove najstariju kćer. Odvezli su se do piste za istovar šećerne repe te su ju sva trojica silovala.

Kaznena je prijava zbog ovih zvjerstava podnesena još 2003. No, ona je bila “adresirana” na nepoznatog počinitelja. Kriminalističko je istraživanje trajalo punih devet godina. Silovana djevojka svjedočila je video linkom iz zgrade suda. Postupak je zatvoren za javnost, a slučaj budno prati i Marija Slišković, čelnica Udruge Žene u Domovinskom ratu. - Tražit ću hitan prijem kod ministra pravosuđa. Zatražili smo tajno svjedočenje linkom, što je prihvaćeno, no žrtva je morala ući u sudnicu kako bi se konstatiralo da je prisutna. Čemu tajno svjedočenje ako se mora suočiti s njima. Tražimo njezinu punu zaštitu– poručila je Slišković. Na sudu, pak, pojašnjavaju kako nije bilo riječ o tajnom svjedočenju, nego dislociranom.

>>Dvojcu osumnjičenom za silovanje u Dalju određen istražni zatvor

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije