Mostar

Đidelija: Redovito se vrše kontrole hrane i zaposlenika

Vrućina
05.07.2012.
u 09:27

Jedino su nađena tri pozitivna uzorka kada su u ovoj godini uzimani uzorci na pesticide na tržnici

Kada su nesnosne vrućine često posežemo za sladoledom. Ali opreza nikad na odmet, jer sladoled spada upravo u hranu koja je lako kvarljiva, te može biti opasna po ljudsko zdravlje.

Prijave inspekciji

Kako smo doznali od Hilme Đidelije, voditelja Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara, do sada nije pronađen nijedan pozitivan uzorak, odnosno onaj koji ne odgovara kvaliteti na području grada Mostara. - Redovito se izlazi na teren. Bila je i veća akcija gdje su uzimani uzorci sladoleda, pošto smo imali prijavu od jedne ekskurzije iz Sarajeva, kazao je Đidelija dodavši kako se uzimaju brisovi od samog stola do uzoraka hrane, zaposlenih kao i kontrola sanitarnih knjižica djelatnika. Kazao je kako u dosadašnjim kontrolama sladoleda nisu našli pozitivnih uzoraka. Radili su i akciju uzorkovanja na pesticide u ovoj godini, gdje su nađena tri pozitivna uzorka. Provode se i veterinarske kontrole, kao i one na razini države. Kazao nam je i kako je nedavno bila kazna od 3000 KM jer radnici nisu imali izvršene sanitarne preglede. Sanitarni inspektori idu svaki dan u kontrolu, a uzorke uzimaju kada posumnjaju. Ono na što trebaju kupci obratiti pozornost je da nije došlo do otapanja i promjene boje, mirisa, oblika, okusa, koji bi ukazali na neadekvatno skladištenje i mogućnost kvarenja sladoleda, a svakako treba pogledati i rok uporabe na deklaraciji. Kažimo i to kako je Agencija za sigurnost hrane BiH pokrenula kampanju podizanja svijesti javnosti o zdravstveno ispravnoj hrani.

Kampanja Agencije

Cilj kampanje je edukacije potrošača o načinima prevencije oboljenja čiji je uzrok put prijenosa hrane koja su, uslijed visokih temperatura zraka i optimalnih uvjeta za razvoj bakterija, češća u ljetnom razdoblju. Trovanje hranom se može spriječiti ako se spriječi zagađenje hrane bakterijama i ako se s hranom postupa tako da bakterije ne mogu rasti i razmnožavati se, rečeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?