Posjet

Đilas: Srbi su u Mostaru 'pozitivno diskriminirani'

Gradonačelnici
03.01.2013.
u 09:35

Mostar i Beograd ojačat će kulturnu, obrazovnu, sportsku suradnju

Gradonačelnici Mostara i Beograda Ljubo Bešlić i Dragan Đilas, koji je i čelnik Demokratske stranke, obišli su jučer stari dio gra da te zajedno popili kavu, nakon što su nazočili ceremoniji povodom krsne slave eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i episkopa Grigorija -Svetog Ignjatija Bogonosca. 
- Dobro je što je obnovljen, dobro je što ima više mostova nego prije rata, dobro je što je na listi UNESCO-a. To su sve pozitivne stvari. I, dakako, dobro je što ljudi žive zajedno ovdje. Želim zahvaliti gradonačelniku Mostara zbog odnosa prema Srbima kojih ima nekoliko posto u Mostaru, ali koji zahvaljujući \'pozitivnoj diskriminaciji\' imaju zaista položaj na kojemu bi im pozavidjeli brojni naši sunarodnjaci gdje god živjeli - rekao je Đilas u izjavi za Večernjak. 
Dodao je kako je došao u Mostar na poziv vladike Grigorija s kojim je prijatelj duže od 20 godina još iz vremena kada su zajedno organizirali prosvjede protiv Miloševića.

Izrazio je očekivanje da će dva grada, Mostar i Beograd, ojačati suradnju unatoč naslijeđenim problemima na posve novim temeljima.

- Želimo uspostaviti suradnju kao dva otvorena grada spremna na suradnju, u kojima žive građani različitih nacionalnosti bez ikakvih problema i krenuti s kulturnom, sportskom, obrazovnom i svakom drugom suradnjom\", dodao je Đilas. 
\"Mi jednostavno pokazujemo da Mostar postaje i jeste normalan grad, a ne onakav kakvim ga žele pokazati. Posebno sam zadovoljan što smo pronašli zajednički jezik za jačanje suradnje i vjerujem da će ona postati institucionalna\", rekao je gradonačelnik Bešlić. 
Krsna slava obilježena je u staroj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?