Izvješće

Do 2015. rast 
zaposlenih, proizvodnje, 
investicija...

Proizvodnja
02.01.2013.
u 09:47

Najznačajniji elementi oporavka vezani uz EU gospodarstvo

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH izradila je procjenu ekonomskih kretanja u ovoj zemlji u sljedeće tri godine, uz uvjet oporavka u regiji i Europi, po kojima se najavljuje spora obnova bosanskohercegovačkoga gospodarstva i općih ekonomskih trendova.

Porast i plaća

Ovaj je dokument izrađen na službenim podacima statističkih agencija u BiH. Po tim navodima, ovakva projekcija za EU ukazuje na očekivanje veoma sporog i tek postupnog oporavka od dužničke krize, što se izravno odražava na rast u BiH. No, unatoč svemu, čak i blagi optimizam trebao bi povoljno djelovati na obrat očekivanih negativnih BiH trendova iz prethodne godine. To se, prije svega, odnosi na ponovno, iako vrlo skromno jačanje rasta BiH izvoza, te novčanih priljeva iz inozemstva, navodi se u analizi. “Ovi trendovi bi trebali donekle ojačati raspoloživi dohodak stanovništva, što izravno kroz inozemne priljeve, što neizravno kroz povećanje zaposlenosti. Osim toga, očekuje se skroman rast investicija od 6,6% koji bi uz očekivani rast finalne potrošnje od 0,9% trebao dovesti do ponovnog iako skromnog rasta BiH uvoza”, dodaje se u izvješću. Po tim projekcijama, BiH bi na taj način trebala ostvariti realni rast izvoza od 4,6 posto, te uvoza od 3,6%. Unatoč većem porastu izvoza, svejedno bi deficit trebao porasti za 2 posto zbog nesrazmjera puno većem uvozu. Jednako tako i projekcije za razdoblje 2014. - 15. su rađene uz pretpostavku nastavka oporavka od dužničke krize u užem i širem BiH okruženju. S tim u vezi se projicira daljnje jačanje BiH ekonomskog rasta nakon skromnog poboljšanja u 2013. Drugim riječima očekuje se daljnje jačanje BiH izvozne tražnje uz djelomičan napredak tekućih priljeva novca iz inozemstva. Očekivani rast industrije i drugih djelatnosti u realnom sektoru bi trebalo dovesti do postupnog porasta zaposlenosti u BiH, pa prema tome i privatne potrošnje.

EU fondovi

Tako se očekuje realni rast privatne potrošnje od 2,9% u 2014., odnosno 3,9% u 2015. godini. Ovo bi uz realni rast investicija od približno 8% u 2014. i 10% u 2015. trebalo dovesti do realnog rasta BiH uvoza od 7-7,5% uz daljnje povećanje vanjskotrgovinskog deficita te ukupni ekonomski rast od 3,4% u 2014. No, unatoč svemu, vanjski čimbenici u najvećoj mjeri diktiraju dinamiku ekonomskog rasta u BiH, a među najznačajnijim je ekonomski rast u EU, ali i početak puno značajnijih korištenja EU predpristupnih fondova u 2013. te početak zaduživanja kod međunarodnih kreditora za razvojne infrastrukturne projekte u 2014., kao i skroman rast svjetskih cijena tijekom 2012. - 15.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?