Zornice

Do 6 sati crkve su potpuno ispunjene

Zornica
18.12.2012.
u 09:58

Ljudi od 1. prosinca do Badnjeg dana svakog jutra u crkvi mole i pjevaju

Tek je 5 sati ujutro. Jednima je ostalo još nekoliko sati sna i odmora u toplini vlastitog doma. Drugi više ne spavaju. Probudili su se, umili lice, popili čaj ili kavu i krenuli kroz mrak na kraju kojega dolazi svjetlost. I tako svakoga jutra od 1. prosinca, kada su započele mise zornice, i tako će sve do Badnjega dana.

Pokornički život

Hodočasnici hodeći na mise zornice, osjećaju blagost i toplinu susreta s Isusom Kristom i proslavom njegovog rođenja na Božić 25. prosinca. Ovog prosinca vjernicima su se izmjenjivali kiša i snijeg, ali oni su svako jutro predano išli na mise, ne obazirući se na vremenske nepogode i iskušenja u kojima su se bili našli. U cijeloj BiH crkve su prepune. Mnoštvo vjernika ne pronalazi sjedeće mjesto, već skrušeno kleči i moli tijekom čitave mise, koja počinje točno u 6 sati. Pokornički značaj misa zornica vrednuju i oni stari, ali i oni najmlađi. Mogu se vidjeti djeca svih uzrasta, i ona koja još nisu prohodala. Brojne bake i djedovi molitvom se prisjećaju svoje mladosti i vremena kada je vjera bila temelj ljudskog života.

Zornice kao tradicija

Isus Krist je na križu podnio žrtvu da otkupi grijehe cijeloga svijeta. Vjernici svjesni njegove žrtve odlaskom na mise zornice, odriču se sna. Tijekom adventa više mole i poste, mnogi samo na kruhu i vodi, da bi se što bolje pripremili za blagdan Isusovog rođenja kojim je počelo stvaranje velike vjerničke obitelji. Svećenici diljem BiH raduju se svim vjernicima. Ističu da je predbožićno razdoblje vrijeme u kojemu mnogi, koji nisu imali priliku, spoznavaju bit Kristovog rođenja, Božjeg stvaralaštva i njegove neizmjerne ljubavi prema svim ljudima. Osjeti se veći broj pričesnika, i onih koji ispovijedanjem svojih grijeha, nastoje izvršiti što bolju pripremu za blagdan Božića. Molitva i adventske pjesme ovih su dana simbol vjernika, a zornice su tijekom adventskog vremena kroz povijest postale neizostavan dio života katolicima diljem svijeta. Hvaleći i slaveći Krista, narod najljepšim epitetima i imenima slavi i Isusovu majku Blaženu Djevicu Mariju zbog njezine velike majčinske uloge. Vjernici su mise zornice utkali u tradiciju istaknuvši ih kao put prema vječnosti i konačnom susretu s Bogom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?