DRAGAN ČOVIĆ:

Do kraja mjeseca usvojiti proračun Bosne i Hercegovine

covic
VL FOTO
09.04.2012.
u 14:41

Čović je rekao da je uvjeren da će proračun uskoro biti usvojen u Vijeću ministara, nakon čega će biti upućen Predsjedništvu i parlamentu na dalje procedure

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović siguran je da će Vijeće ministara na jednoj od dvije iduće sjednice utvrditi proračun BiH za 2012. godinu.

"To govori o odgovornosti vlasti i hitno je potrebno da se uradi", rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

Konstatujući da je većina korisnika nezadovoljna predviđenim iznosom sredstava iz proračuna, Čović je rekao da je uvjeren da će proračun uskoro biti usvojen u Vijeću ministara, nakon čega će biti upućen Predsjedništvu i parlamentu na dalje procedure.

"Vjerujem da ćemo do kraja mjeseca uraditi to, iako smo donijeli odluku o privremenom financiranju", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, vlasti u BiH moraju biti odgovorne prema građanima BiH, odnosno moraju napraviti ravnotežu između prihodovne i rashodovne strane proračuna.

"Na svim nivoima vlasti imati ćemo ogromne probleme kako završiti ovu kalendarsku, odnosno fiskalnu godinu", upozorio je Čović i ocijenio da bi najgora stvar bila uzimanje kredita za isplaćivanje plaća proračunskim korisnicima.

On je podsjetio da je su na nedavnom sastanku predsjednika šest stranaka iznijeti prijedlozi o smanjenju administracije koja se financira iz proračuna, odnosno o smanjenju plaća proračunskih korisnika kako bi se smanjila rashodovna strana proračuna.

Čović smatra da Ministarstvo financija BiH mora dati svoju računicu šta je izvodljivo kada su u pitanju opterećenja iz proračuna za plaće.

"Moramo donijeti odluku imamo li novca da uopće funkcioniramo kao država, kao sistem ili ćemo po potrebi nekog pojedinačnog zahtjeva izlaziti u susret jednoj kategoriji korisnika, a neku drugu dovesti u sličnu poziciju", istakao je Čović, ocijenivši da će uskoro u istom ili sličnom statusu biti najveći broj korisnika proračuna na svim nivoima u BiH, posebno uniformiranih osoba.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar mjurisi2
mjurisi2
16:29 09.04.2012.

Vidite po komentarima koliko je interesantan Čović Hrvatima u BiH

Avatar Axel
Axel
23:22 09.04.2012.

Eh...prpracun je mjesto gdje dolazi do kolektivne amnezije izmedu izrecenog i uradenog! Proracun je inace stavka koja je jedina zanimljiva u ovoj \"drzavi\"...onda se ide pajkiti, nesto kao zimski san...bestezinsko stanje do iduceg.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?