REFORMSKI PROCES

Do prijevremenih izbora uz promjene Ustava i zakona

\'izbori\'
Arhiva VL
02.04.2012.
u 09:17

Dvostruko bi se smanjili troškovi u slučaju da se istodobno održavaju opći i općinski izbori

Trebaju li se izbori održavati svake dvije godine ili pak svake četvrte te odgoditi općinske ili održati prijevremene opće izbore nova je rasprava koju su otvorili političari u Bosni i Hercegovini po čijim se reakcijama može iščitati i kakav rejting imaju u javnosti. Najnervozniju od svih reakcija imala je Socijaldemokratska partija BiH koja se usprotivila odgodi općinskih izbora i njihovim održavanjem s općim 2014. godine, kao što su to na sastanku u Banjoj Luci iznijeli SDA i SNSD.

Prijevremeni ili odgoda

Uslijedio je odgovor iz Mostara da se pak održe prijevremeni opći izbori, što su na sastanku u Mostaru iznijeli čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a i Milorad Dodik. 
Druge pak značajnije stranke, osim poziva na racionalnost istodobnog održavanja izbornoga procesa, nisu imale primjedbi na mogućnost prijevremenih ili odgode izbora. Percepcija je u javnosti takva da je SDP najviše narušio svoju popularnost u odnosu na vrijeme prije općih izbora 2010., kada je ova stranka ostvarila povijesno dobar rezultat, većinu u državnome Parlamentu, entitetskome te ponovila izbor člana Predsjedništva. I sve to ostvareno je zahvaljujući snažnoj oporbenoj poziciji prema SDA i Stranci za BiH, koje su izgubile veliki dio kolača u vlasti. SDP je na kraju razočarao birače koalicijom sa SDA i marginalnim hrvatskim strankama u Federaciji BiH, a kasnije i u matematičkom zbroju tri nacionalna bloka HDZ BiH - HDZ 1990., SDP - SDA i SNSD - SDS. S druge strane, SDA odgovara eventualna odgoda općinskih izbora, no njihove su političke dionice na političkoj burzi odavno porasle jer su praktično oporba u vlasti. Istodobno, hrvatskome bloku s dva HDZ-a apolutno odgovara održavanje prijevremenih općih i općinskih izbora.

Ista matrica kampanja

Kampanja za predstojeće izbore, kakvi se god budu održavali, zasnivat će se na ugroženosti Hrvata i nametanju izbornih gubitnika u vlast. 
Osim toga, tako bi se završila i epizoda nelegalne i nelegitimne entitetske vlasti. S takvim epilogom mogla bi odahnuti i međunarodna zajednica, čiji je veći dio shvatio da posljednji eksperiment s nametanjem vlasti nije uspio. Dapače, prouzročio je najveću političku krizu od Daytona do danas. Istodobno, u Republici Srpskoj prijevremeni izbori ne odgovaraju Dodiku i SNSD-u zbog teške ekonomske pozicije, ali i praktično suverenog vladanja ovim entitetom na republičkoj razini i u općinama. No, i to bi bilo manje zlo u odnosu na eventualnu odgodu zbog ne baš tako svijetlih prognoza u ekonomiji u skoroj budućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?