LJUBUŠKI

Do travnja će biti izabrani i imenovani novi školski odbori

gimnazija
VL FOTO
18.01.2012.
u 11:49

Dosad je ravnatelj mogao biti najviše dva mandata, osam godina u istoj školi, a odsad to može biti neograničeno

U osnovnim i srednjim školama u ZHŽ-u postupno se provode i primjenjuju nove odredbe i promjene koje su nastale novim županijskim zakonima o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem školstvu, koje je u listopadu prošle godine usvojila Skupština ZHŽ-a. Jedna od izmjena je i broj članova školskih odbora.

Sa sedam na pet

Prema dosadašnjoj odredbi bilo ih je sedam, a sada će ih biti pet. Županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, osnivači i uprave škola provode postupak da se to provede. Županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Helena Lončar, poslala je svim osnovnim i srednjim školama rješenja kojima se razrješuju dosadašnji školski odbori i na njihova mjesta imenovala privremena tročlana povjerenstva, koja će ih zamjenjivati dok se ne izaberu novi školski odbori. Utvrđeno je i tko će i kako imenovati i birati članove školskih odbora: jednog člana imenuje županijska Vlada, jednog člana osnivač škole, dva člana bira nastavničko, odnosno učiteljsko vijeće iz reda uposlenika škole i jednog člana bira roditeljsko vijeće iz reda roditelja škole. Da bi se mogli izabrati i imenovati novi školski odbori, potrebno je usuglasiti statute škola s novim zakonskim odredbama i to se sada radi. Nakon toga će se krenuti u postupak izbora i imenovanja njihovih članova, a kada se to okonča županijska ministrica će ih potvrditi.

Izbor ravnatelja

Nakon uspostave školskih odbora, na red će doći i izbor ravnatelja. Rok za izbor odnosno imenovanje predsjednika i članova školskih odbora je šest mjeseci od dana stupanja na snagu novog Zakona, a imenovanje ravnatelja nakon godinu dana od stupanja na snagu zakona.

U velikom broju osnovnih i srednjih škola u županiji na dužnosti su ravnatelji koji nemaju stalni mandat nego su na položaju “vršitelja dužnosti”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?