Sastanak

Dodik i Bosić za VM, ali traže ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH

dodik
Dejan Moconja
23.01.2012.
u 10:15

U parlamentu BiH SNSD i SDS upućuju prijedlog zakona pomoću kojeg se ukida Sud i Tužiteljstvo BiH

Predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke, sudeći prema izjavama s jučer održanog međustranačkog sastanaka, neće zbog obustave istrage u slučaju “Dobrovoljačka” osporavati konstituiranje novog Vijeća ministara BiH, ali će zbog toga biti uporni u svom zahtjevu da se ukinu Sud i Tužiteljstvo BiH.

Nova politička kriza

Na tom tragu, izišli su i sa zaključkom da će u idućih tri do pet dana uputiti državnom Parlamentu prijedlog zakona kojim se ukidaju dvije spomenute pravosudne institucije kojima, prema njihovu mišljenju, upravlja bošnjačka i politika pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je novinarima da će Ministarstvu vanjskih poslova BiH biti upućen zahtjev da strani suci i tužitelji budu proglašeni nepoželjnim osobama u BiH, i da će upotrijebiti sva sredstva da im se onemogući daljnji rad. Kako Ministarstvo vanjskih poslova BiH preuzima čelnik SDP-a BIH Zlatko Lagumdžija, teško je očekivati da će zahtjev SNSD-a i SDS-a biti prihvaćen, zbog čega predstoji nova politička kriza u BiH, bez obzira što se dvije najjače srpske stranke načelno slažu da se novo Vijeće ministara BiH što prije uspostavi.

Referendum o Sudu BiH

Znajući da će bošnjačke stranke teško prihvatiti njihove zahtjeve o “protjerivanju” stranih sudaca i tužitelja, zbog političkog mira u RS-u, Dodik je naglasio da imaju mogućnost raspisivanja referenduma na prostoru RS-a, u kojem će narod odlučiti je li za ili protiv ukidanja Suda i Tužiteljstva BiH. Čelnici SNSD-a i SDS-a izrazili su i očekivanje da će policija RS-a ponovno pokrenuti postupak u predmetu “Dobrovoljačka” protiv 14 osumnjičenih političkih i vojnih vođa iz Sarajeva jer su, kako tvrde iz RS-a, krivi za napad na kolonu JNA. Ministarska mjesta za predstavnike RS-a u državnoj vlasti zauzet će Nikola Špirić, Sredoje Nović iz SNSD-a, a Mirko Šarović iz SDS-a. Kandidatima za ministre iz FBiH u Vijeću ministara, zaključili su, neće se uopće protiviti.

Komentara 5

DU
Deleted user
12:55 23.01.2012.

Nazalost Dodik je opet u pravu. Tuziteljstvo BiH je pod potpunom kontrolom muslimana i MZ. Pokusavaju obezglaviti Hrvatsko vodstvo vec godinama. Prvo su se Jelavica rjesili namjestenim optuzbama, pa su onda pokusali i Covica smaknuti. Pritisak na Covica su vrsili u nadi da ce i on pobjeci u Hvatsku.

CI
cinbenik
14:41 23.01.2012.

Srpska pravda,a vidim da je ubijedio i Hercegovacke Hrvate u dostojneost te pravde,a ovi sve ostale HDZeovce.Pa su tako prihvatili opciju da su most u Mostaru srusile balije,da Jelavic nije kriv,..................sve ukazuje na slicnu politiku SDSa i HDZea,a znamo svi da su startovali na zaracenim stranama.Sada kada se kapital preusmjerio na zeljene regije,a poslije zrtve i izdaja svog naroda u ostvarenju cilja,mogu i zajedno...............Netreba se cuditi zasto svijet izjednacava Hrvate sa Srbima koji su sigurno je pokazali sve lose u proteklom ratu pa tako i nad Hrvatima da bi shvatili da ustvari ovakvi prestavnici naroda nisu ili su neznatno ratovali.........smijesno vidjecemo dokle ce HDZe voditi Hrvate unazad...............

CI
cinbenik
14:46 23.01.2012.

Svi sumnjivi za ratne zlocine na svim stranama su isli u \"obradu\" u Hag i potvrdjeni su potvrdjeni,a odobrili su i sudu BiH da pod njihovim nazorom sude i druge moguce...........Srbi prave svoju pravdu pa nije cudo kada znamo kako su se ponasali i tumacili raspad YU........ovo je samo potvrda da stvarno nemogu prepoznati zlocin..........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?